Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
TERORISTI MEĐU MIGRANTIMA U Bihaću i Sarajevu otkriveni Avganistanci koji su PRETNJA ZA BiH

TERORISTI MEĐU MIGRANTIMA U Bihaću i Sarajevu otkriveni Avganistanci koji su PRETNJA ZA BiH

Služba za poslove sa strancima BiH je u prva dva meseca 2019. godine, na području Bihaća i Sarajeva locirala i pod nadzor u Imigracioni centar Službe u Istočnom Sarajevu smestila šest migranata poreklom iz Avganistana, od kojih se pet migranata dovodi u vezu sa međunarodnim terorizmom, dok se šesti migrant dovodi u vezu sa krijumčarenjem migranata i organizovanim kriminalom.

Migranti u BiH Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Migranti u BiH

Inspektori za strance su predmetne osobe locirali na osnovu preduzimanja pojačanih mera i radnji profilisanja bezbednosno-interesantnih osoba među migrantima te kroz saradnju i razmenu informacija Službe sa domaćim i međunarodnim partnerima, prvenstveno kroz razmenu biometrijskih podataka, piše Klix.

– Radi se o osobama G.R.Z. (34), N.S.S. (30), K.Q. (23) i F.A.A. (25), koji predstavljaju pretnju javnom poretku i bezbednosti BiH kao i osobama Z.U. (22), S.A. (24), za koje Služba trenutno u saradnji sa partnerskim agencijama i zemljama porekla provodi postupak potvrđivanja identiteta kao i utvrđivanja svih ostalih činjenica neophodnih za udaljenje istih sa teritorije BiH, na osnovu prethodno izrečenih mera proterivanja – piše u saopštenju za javnost Službe za poslove sa strancima BiH.

Dalje se navodi da kapaciteti i spremnost Službe za suprotstavljanje bezbednosnim izazovima i pretnjama iregularnih migracijskih tokova će biti dodatno osnažene dobivanjem međunarodne donacije za biometrijsku opremu koju Služba očekuje do kraja marta, a koristiće se za efikasnije otkrivanje lica koja se dovode u vezu sa terorizmom, prenosi Srpskainfo.

– U saradnji sa domaćim i međunarodnim partnerskim agencijama, Služba će se odlučno suprotstaviti bezbednosnim izazovima i pretnjama iregularnih migracijskih tokova. Kao prioritet u svom radu nastavićemo locirati i procesuirati migrante koji se dovode u vezu sa terorizmom ili organizovanim kriminalom, čime će Služba dati znatan doprinos bezbednosti BiH i njenih građana – zaključuju iz Službe za poslove sa strancima BiH.