KOKA KOLA KUPILA BAMBI: Otišla Plazma, za njom ide i Knjaz?

Jelena Subin

19. 02. 2019. u 09:02

Kompanija "Koka-Kola" HBC AG kupila srpski konditorski gigant "Bambi" iz Požarevca za 260 miliona evra. Fabriku vode trebalo bi da preuzme centrala iz Atlante

КОКА КОЛА КУПИЛА БАМБИ: Отишла Плазма, за њом иде и Књаз?

Foto Tanjug

PLAZMA keks više nije u srpskim rukama! Kompanija "Koka-kola" HBC AG, sa adresom u Grčkoj, kupila je konditorski gigant "Bambi" iz Požarevca za 260 miliona evra, od fonda Mid Europa Partners. Zbog uobičajenih odobrenja nadležnih organa, čitav proces preuzimanja očekuje se u drugom kvartalu ove godine.

U kompaniji "Koka-kola" ističu da će im ova kupovina omogućiti nove razvojne mogućnosti u Srbiji i regionu.

- Ova akvizicija predstavlja izvrsnu priliku za stvaranje dodatne vrednosti za našu kompaniju, kupce i akcionare - kazao je Zoran Bogdanović, glavni izvršni direktor kompanije "Koka-kola" HBC AG. - U naš postojeći portfolio vodećih brendova napitaka, dodaćemo potrošačima dobro poznate, komplementarne brendove. Ovo će dodatno ojačati našu relevantnost na tržištu i odnos sa kupcima i dati nam mogućnost da povećamo svoje prisustvo u ključnim prilikama za konzumaciju.

Kako se navodi u saopštenju "Koka-kole" HBC, značajna vrednost kompanije "Bambi" jeste i jaka distributivna mreža.

- Posle obeležavanja pola veka od početka proizvodnje "koka-kole" u Srbiji, sigurni smo da je naš tim spreman da podrži ovu važnu odluku da kompanija zakorači u kategoriju grickalica i konditorskih proizvoda - izjavio je Svetoslav Atanasov, generalni direktor kompanije "Koka--kola HBC Srbija i Crna Gora". - Ova akvizicija je potvrda da je Srbija vrlo atraktivno odredište za strane investicije, ali i dokaz odlučnosti naše kompanije da ostanemo integralni deo lokalne zajednice u kojoj poslujemo i da nastavimo da razvijamo svoje poslovanje u ovoj zemlji. Siguran sam da će naši globalni brendovi udruženi sa "Bambijevim" vodećim proizvodima biti prava dobitna kombinacija.

Andrej Jovanović Foto S. Bosnić

DIREKTOR "MOJIH BRENDOVA" ZA "NOVOSTI": NAŠ KEKS U SVAKOM "KOSTA KOFIJU"

PRODAJA kompanije "Bambi" velika je stvar za Srbiju! Da jednu srpsku kompanija, koja je dostigla takav nivo u okruženju, prepoznaju najveći na svetu, veliko je priznanje i nama i regionu. Tako u razgovoru, za "Novosti", poslovni potez objašnjava Andrej Jovanović, prvi čovek kompanije "Moji brendovi" u čijem vlasništvu od 2015. godine posluje "Bambi".

Prema njegovim rečima, za požarevačkog giganta nema granica. "Plazma" keks će se, kaže služiti u svaku kafu u najvećem ritejl šopu "Kosta kofi", koji je u vlasništvu "Koka-kole". Novac od prodaje "Bambija", kako ističe, uložiće u neke kompanije koje su u devastiranom položaju. Pre bi investirao u firme, nego u kupovinu zemljišta ili u građevinu.

Na pitanje da li je istina da je kompanija "Koka-kola" kupila i "Knjaz Miloš", Jovanović kaže:

- Nije još tačno da smo prodali "Knjaz" - "Koka-koli". Ali, ako pitate da li su oni zainteresovani za kupovinu, mogu da kažem da jesu. Ako je neko kao "Koka-kola" dobar partner, onda postoji mogućnost.

Jovanović najavljuje da "Imlek" očekuje razvojna sudbina, jer će u narednom periodu dobiti najbolju i najsofisticiraniju fabriku u Evropi. To će, tvrdi, biti završeno u narednih godinu dana. Nakon toga, kako kaže, biće poznato da li će i "Imlek" biti prepoznat od nekih multinacionalnih igrača.

Prodaja proizvođača čuvene srpske "plazme" - "Koka-koli" HBC izgleda neće biti i jedina poslovna saradnja sa kompanijom "Moji brendovi", u čijem je vlasništvu bio "Bambi". Već se uveliko priča da je američka "Koka-kola" iz Atlante, čiji je "Koka-kola" HBC partner, odnosno "Helenik Koka-kola", zainteresovana i za kupovinu kompanije "knjaz Miloš". Time bi, ukoliko ne prodaju Fabriku vode "Rosa", bili vlasnici i voda "akva vive" i "knjaz miloša". Ova transakcija je, kako saznajemo, završena, samo se čeka na zvanično objavljivanje.

- Nezvanično se priča, ali mislim da je i kupovina "Knjaz Miloša" dogovorena - kazao nam je Miroljub Aleksić, vlasnik "Alko grupe". - Da li je u ovoj ceni ili ne, to ne znam. Kupovina "Knjaza" je prirodna, dok je akvizicija "Bambija" proširenje portfolija "Koka-kole" i na konditorsku industriju. Smatram da je to dobar poslovni potez, kako za "Koka-kolu", tako i za "Bambi", a i za nas kao zemlju. Fabrika će nastaviti da radi, a sa njom svi zaposleni nastavljaju da ostvaruju prihod i lične dohotke i time hrane svoje porodice. Koristiće se domaće sirovine, plaćati svi porezi i takse državi. A, kroz izvoz će se ostvarivati devizni prilivi, što je vrlo bitno. Kupoprodajna cena je korektna, samo je nejasno da li je u njoj obuhvaćena cena "Knjaza Miloša" ili ne. Ovo je dobra i korisna transakcija.

Kako nam je Aleksić ispričao, "Helenik Koka-kola" je kupila "Bambi" i hoće da radi konditorsku industriju. Oni su drugi najveći partner "Koka-kole" u svetu i samostalno odlučuju o akvizicijama. A sama "Koka-kola" hoće i dogovorila je kupovinu "Knjaza".

- To su dve različite firme - govori Aleksić. - "Helenik" puni "Koka-kolu", a ovde posluje samostalno i ima monopol. Zajedno sa "rosom" imaće dva brenda i oba će raditi kroz svoje kanale prodaje.

U Komisiji za zaštitu konkurencije kažu da kompanija "Koka-kola", do juče, nije podnela prijavu koncentracije radi sticanja kontrole nad društvom "Knjaz Miloš". Ukoliko dođe do ove akvizicije, "Koka-kola" bi imala oko 40 odsto tržišnog udela, što je na granici monopola. Ipak, u poslovnim krugovima se spekuliše da postoji opcija i da bi "Koka-kola", ukoliko ne prođe kod antimonopolista, mogla "Rosu" da proda "Nestleu".

Foto A. Stevanović

NE ZNA SE GDE ĆE POREZ BITI PLAĆEN?

JEDINA dilema oko prodaje "Bambija" je gde će i u kojoj zemlji biti plaćen porez na ovu transakciju. Iako je požarevački gigant, jedna od najpoznatijih srpskih firmi, njen vlasnik je Fond "Denjub fuds B.V." čija adresa je u Holandiji. Ova kompanija je i vlasnik "Mojih brendova", čiji generalni direktor Andrej Jovanović juče nije znao gde će biti plaćen porez na transakciju:

- Sve zakonske obaveze prema Srbiji biće izmirene, a ostalo morate da pitate Holanđane - rekao je sinoć za "Novosti" Jovanović.

RADNICI ZADOVOLjNI

RADNICI koji rade u "Rosi", u Surdulici, na putu za Vlasinu, prezadovoljni su što su zaposleni u ovoj kompaniji, koja je u sistemu "Koka-kola" HBC. Kako "Novosti" saznaju, plate u proizvodnji su između 50.000 i 80.000 dinara. Napravljen je odličan sistem nagrađivanja, dodatni rad se plaća ili se dobijaju slobodni dani. Zbog internih pravila ne smeju da javno govore, ali troje radnika sa kojima smo juče kontaktirali, kažu da su privilegovani zato što rade za "Koka-kolu".

SINDIKALCI NEOBAVEŠTENI

KAKO nam je ispričao Dejan Titović, predsednik Sindikata "Nezavisnost" u "Bambiju", kaže da su tek u ponedeljak saznali za prodaju i da će danas imati sastanak sa generalnim direktorom, kako bi dobili više informacija.

- Videćemo kako će sve da protekne, jer ništa više od toga ne znamo - ispričao nam je Titović. - Prikupljamo neke podatke, ali čekamo zvaničnu informaciju. Sada imamo dobar i korektna kolektivni ugovor.

Prodaju "Bambija" danas nije mogao da komentariše ni Novica Rajković, predsednik Samostalnog sindikata u "Bambiju". Kako nam je kazao - "ništa do sutra".

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (43)

Cccc

19.02.2019. 09:09

Ovo je strasno, pa kokakola ima svu vodu da izvuce iz Srbije! A i proizvod koka kola je otrov!

Anja Zak

19.02.2019. 09:12

Ima li jos nesto da se proda osim ljudi? Ili i oni bivaju prodani zajedno sa zemljom , vodom, fabrikama...? Cenzura ne odobrava pitanja, a ni odgovor na pitanja! Ziveo administrator i cenzor!

električar

19.02.2019. 09:12

Znači, Amerikanci dodaju gas ... Hoće kauboji aktivnije da jašu ... Na kraju ćemo doći u poziciju da pijemo samo rakiju, vode za nas neće biti. Ali, možda će to da nam najzad aktivira mozak ...

jovan

19.02.2019. 09:14

"ukoliko ne prođe kod antimonopolista"!??, pa naravno da ne treba da prodje ukrupnjavanje sa ciljem monopola na trzistu! pa i Nestle je iz njihovog "orkestra". postoji sema povezanih kompanija i to svako zna sem nasih iz antimonopolske komisije?

Vadadada

19.02.2019. 09:14

Ee super , odlicno.. ma sve treba da prodamo i da radimo za 200 € bog da nas vidi.. Ebemti muku..

Sosa

19.02.2019. 09:27

Samo kad ste se prodali Koka-Koli. Moram konacno da odrastem, nema vise moga plazma keksa.Ameri ce vremenom da promene recepturu i nafiluju proizvode svojim otrovima pa ce i kod nas biti dembelana od 180-200 kg. Sosa

Mačakpodšlemom

19.02.2019. 09:37

Bravo za državu. Pravi domaćin koji prodaje svojuimovinu osuđen je na propast. Bravo tako se vodi domaćinstvo.

Likos

19.02.2019. 09:40

ma bravo, prosto narod da poželi ovakvu vlast, sve rasprodaje, a kad ne bude ništa, a šta onda? Ej prodavati brend svoje zemlje poznat u svjetu, to mogu i da razumijem, ali brate mili Vodu? To nikako ne smije pa za 20 g će biti ratovi zbog iste.

somborac

19.02.2019. 09:43

Jadna smo mi država kada prodajemo najjače brendove srpske industrije najvećim neprijateljima

Jova

19.02.2019. 10:36

Kome idu te pare od prodaje,naravno nasim politicarima,ta vrsta pljacke se radi vec 20godina...

GAJA

19.02.2019. 10:37

....VIŠE NIJE U SRPSKIM RUKAMA.....A ČIJI JE BIO FOND KOJI JE BIO VLASNIK ........

Rigoleto

19.02.2019. 10:38

Prodaju državno pošto nisu imali ni gaće pre uzurpacije vlasti. Bedni i jadni u istoriji cete ostati upamceni.

BOŽA ZEMUNAC

19.02.2019. 10:42

Pa dobro da li smo mi normalni (mislim na vlast).Sve prodajemo što je Srpski brend i što je dobro.Posebno mislim na vodu.Za koju godinu vodiće se ratovi za H2O. PIJEŠ VODU KAO VO, NE ZNAŠ ŠTA JE H2O.

Sumadinac

19.02.2019. 10:51

I Knjaz i Plazma su odavno u privatnom vlasnistvu tako da ne razumem komentare kako vlast nesto prodaje, to je prodato jos 2002 godine za vreme zutih.

mile969

19.02.2019. 10:58

Interesantno da niko ne pročita čitav tekst a komentarišu, Bambi nije državna firma, već je vlasnik fond iz Holandije.

Dacha77

19.02.2019. 10:59

SVAKA VAM ČAST DOMAĆINI.. ŠTO NE PRODAŠE ŽUTAĆI PRODASTE VI. SRAM VAS BILO VIŠE NIŠTA SRPSKO NIJE OSTALO!!!

Vertical Limit

19.02.2019. 11:00

Bravo Vucicu.Tako se to radi kad za krajni cilj imas unistavanje Srbije i njene privrede.Majstor si nema sta

Senka Šijak

19.02.2019. 11:00

da li je moguće? ima li nešto što nećete prodati? strašno! svaka vlast posle raspada je počela rasprodavati naše najjače fabrike dobro vas je podučio Milošević, sram vas bilo!

Nik

19.02.2019. 11:13

Neobavesteni ljudi,Bambi, Imlek, Knjaz Milos je vec 10ak godina u rukama istih ljudi,i odavno nisu srpski. Sve 3 firme su u Sorosovoj grupaciji, tako da nista nismo sad prodali nego Soros prodaje sto je davno kupio.

Pera Detlić

19.02.2019. 11:16

Oni pre ovih počeli rasprodavati sve, ovi naprednjaci nastavili ono što je ostalo. Lako je prodati tuđe, napravite g, naprednjaci pa prodajte, ovo je još jedna pljačka naroda,

Nina

19.02.2019. 11:36

@Pera Detlić - Da li ste prvo pročitali tekst pre lupanja gluposti.U tekstu lepo piše da "Bambi" je u vlasništvu korporacije koja je iz Holandije i da su oni ga prodali.Možda ti je Vučić kriv što si nepismen ili si samo neostvaren i nedovršen pa tako i komentarišeš.

Nik

19.02.2019. 11:43

Ljudi BAMBI je privatizovan još 2004. godine.Čitate li vi šta ili samo komentarišete.Investicioni fond SALFORD kupio BAMBI 2004. Od tada nema Srbije u BAMBI-ju.

Драган Јовановић

19.02.2019. 14:08

Од данас више не конзумиран ни плазму, ни производе "бамбија" из Пожаревца. А што се тиче продаје наших изворишта воде сматрам да ни једно не треба продавати или уступати на коришћење странцима јер су изворишта од непроцењивог значаја за један Народ и Државу.

sozgas

19.02.2019. 14:12

Bar dve trecine komentatora ove vesti je zrelo za oduzimanje poslovne sposobnosti. Ne zbog svojih stavova, vec zato sto nemaju kapaciteta da zaprime najprostiju informaciju - Bambi je privatizovan pre 15 godina. I takvi ce sutra da glasaju i da o necemu odluce. Boze me sacuvaj...

Jodza

19.02.2019. 14:41

Citao ili ne, sustina je ista.Od 2000-te na ovamo smo rasprodali sve sto je u Srbiji valjalo.Ocigledno da nismo jos uvek svesni (citaj obavesteni) da u sopstvenoj drzavi nismo vlasnici vode.Sve smo rasprodali.Mi kao sramotna generacija smo to rasprodali,bez obzira bili politicari ili ne,bili biznismeni ili ne,crveni,zuti,plavi,nazadni,proevropski,napredni.I kao posmatraca je krivica velika.Prodajemo prirodna bogatstva i brendove da bi uvozili proizvode najgoreg kvaliteta.