"Nije nužno biti član NATO da bi država ušla u EU"

Predsednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je za nju očekivan stav da pristupanje BiH Evropskoj uniji nije uslovljeno članstvom u NATO-u.

Izvor: Tanjug

Ponedeljak, 18.02.2019.

20:30

Foto: Thinkstock

Cvijanović je navela i da u formalnim i zvaničnim uslovima za kretanje neke države ka EU nigde ne piše da prethodno mora biti članica Alijanse.

"Formalni zahtev te vrste ne postoji. Jedan broj država centralne i istočne Evrope, kao i Baltika postale su članice NATO-a pre ulaska u EU, ali ne zato što je to bio uslov, već zato što je to bilo opredeljenje tih zemalja. Nije nužno da država mora biti članica NATO-a da bi postala član EU", ocenila je Cvijanovićeva za Radio Republike Srpske, prenosi Srna.

Ona je to ilustrovala primerima vojno neutralnih zemalja - članica EU, poput Švedske i Austrije, koje sarađuju s NATO-om kroz program "Partnerstvo za mir".

Ona je sa žaljenjem ocenila da je teško očekivati da bude ubrzan evropski put BiH, iako bi to, kako je istakla, donelo mnoge prednosti.

"To jeste naše strateško opredeljenje. Želimo da idemo evropskim putem, ali nažalost nećemo tamo stići zbog raznih stvari i okolnosti. Među njima je i činjenica da u EU nemate konsenzus u pogledu da ona treba da se širi pre nego što sama sebe konsoliduje", navela je Cvijanovićeva.

Navodeći da je jedan od opterećujućih elemenata vezan za izlazak Velike Britanije iz EU, Cvijanovićeva je rekla da osim toga postoje i neke države članice EU koje su skeptične prema zemljama Balkana zbog skepse vezane za taj prostor.

"To je jedna dimenzija, a druga je u kakvom se stanju nalaze države koje su pretendenti za članstvo koje jesu na putu prema Briselu, ali su nejednako udaljene od Brisela", zaključila je Cvijanovićeva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: