Vulin sa ministrima odbrane: Neprihvatljivo formiranje Vojske Kosova

Beta

18. 02. 2019. u 16:54

Ministar odbrane Srbijeistakao da se Srbija protivi smanjivanju broja pripadnika KFOR-a koji su angažovani na Kosovu i Metohiji

Вулин са министрима одбране: Неприхватљиво формирање Војске Косова

Aleksandar Vulin i Lubomir Metnar Foto:

Ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin zahvalio je danas ministru nacionalne odbrane Grčke Evangelosu Apostolakisu na kontinuiranoj podršci te zemlje očuvanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i istakao da je za Srbiju neprihvatljivo formiranje "takozvane vojske Kosova".

Pročitajte još:

"Srbija se protivi smanjivanju broja pripadnika KFOR-a koji su angažovani na Kosovu i Metohiji, jer za Srbiju KFOR predstavlja jedinu oružanu formaciju na Kosmetu", rekao je Vulin u razgovoru sa Apostolakisom sa kojim se sreo u Abu Dabiju, na međunarodnom sajmu naoružanja IDEX 2019, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

Pročitajte još:

Apostolakis je rekao da će Grčka "nastaviti sa pružanjem podrške Srbiji po pitanju Kosova i Metohije" i naglasio da se ne slaže sa izjavama albanskih zvaničnika koji pozivaju na ukidanje granica, pohvalivši odmerenu reakciju srpskih političara".

Vulin i Apostolakis su istakli da su zadovoljni dosadašnjim nivoom saradnje u oblasti odbrane, a posebno su naglasili značaj zajedničkih vojnih vežbi specijalnih snaga, kao i zajedničko učešće u borbenoj grupi HELBROC gde je Grčka vodeća nacija.

Vulin je i u razgovoru sa ministrom odbrane Češke Lubomirom Metnarom u Abu Daiju istakao da je pokušaj stvaranja "vojske Kosova" u suprotnosti sa međunarodnim pravom i predstavlja najveći bezbednosni problem u regionu i ukazao da je za Srbiju po Rezoluciji 1244 KFOR jedina oružana formacija na Kosovu i Metohiji.

Vulin je češkog kolegu upoznao sa činjenicom da je srpska odbrambena industrija u razvoju i predložio da se proširi saradnja i na taj segment, naročito u oblasti zajedničkih projekata za svetsko tržište.

Ministarstvo odbrane Srbije saopštilo je i da se Vulin danas na sajmu naoružanja sastao i sa državnim ministrom odbrane Ujedinjenih Arapskih Emirata (UAE) Muhamedom Ahmedom Al Bovardijem.

Ministri su se složili da je saradnja u oblasti odbrane između Srbije i UAE veoma razvijena kao i da postoji mogućnost daljeg unapređenja.

Naročito su istakli saradnju na poljima obuke, medicine i vojne bezbednosti, a najavili su i razvoj vojno-tehničke saradnje i nastavak projekata koje zajedno rade Srbija i UAE. ;

Vulin je Al Bovardiju predložio proširenje saradnje i na oblast obrazovanja i da se oficiri Vojske UAE usavršavaju na Univerzitetu odbrane u Srbiji, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Srbije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije