Organizatori protesta u Lazarevcu najavili tužbu zbog mobinga 1Foto: 1od5miliona - Lazarevac /Facebook

Dvoje zaposlenih u rudniku Kolubara najavilo je tužbe protiv poslodavaca zbog mobinga jer ih je, samo dan nakon što se saznalo da učestvuju u organizaciji protesta „1 od 5 miliona“ u opštini Lazarevac, dočekao predlog za premeštaj na teža i manje plaćena radna mesta, a ubrzo je stiglo i rešenje, obavio je N1.

Marko Jovanović, zaposlen u tom javnom preduzeću, u kom je posle 15 godina doživeo mobing, kaže kako je, umesto da zbog srčanih problema bude premešten na lakše radno mesto, doživeo suprotno – premeštaj na teže radno mesto i manju platu. To se, kako ocenjuje, dogodilo zbog učešća u talasu građanskih rotesta „1 od 5 miliona“.

„Dobio sam teže radno mesto, sa manjom platom, manjim koeficijentom, mislim, ne teže, nego najteže radno mesto u Kolubari. Priprema, to jest tamo gde sam premešten, je mesto gde se ljudi šalju obično po kazni ili ako naprave neki prestup ili incident. Ja ništa od toga nisam uradio i verujem da je to usko povezano sa tim što sam u organizaciji protesta“, rekao je Jovanović za N1. Identična sudbina zadesila je, kako navodi N1, i Jovanovićevuu koleginicu Vesnu Lakićević, koja je u Kolubari provela više od tri decenije.

Lakićević tvrdi kako je i ranije bila na meti moćnika u preduzeću zbog građanskog aktivizma, a da se sve pogoršalo par dana nakon što je ušla u organizaciju lazarevačkih protestnih šetnji. „E, tad su me izbacili iz smene, prvo je to bilo, da me direktor Milan Mišković izbacuje iz smene. Posle četiri dana je stiglo novo rešenje da pređem u drugi deo preduzeća, na radno mesto za koje nisam obučena, strukovno nisam obučena, niti znam šta bih tamo radila“, rekla je Vesna Lakićević za N1.

Ona smatra da je potpuno nejasno zašto je prebacuju na nižu poziciju, u elektro odeljenje, a upravo iz tog odeljenja je upućena koleginica kao njena zamena. Na takav scenario Vesnu su, kako navodi N1, kolege i poznanici upozoravali više puta, jer se izdvajala“ zbog iskazivanja građanskog nezadovoljstva“.

„Ovo je upozorenje bilo, jer sam ja sve vreme dobijala ta upozorenja – vodi računa šta radiš, neće to dobro tako, ti ne smeš tako, dok nisam dobila juče upozorenje da će da se kuca rešenje za Kostolac“, ispričala je za N1 Lakićević. I ona i njen kolega tvrde kako ne žele da pristanu na degradaciju, prvenstveno zbog svojde dece kojima treba da budu uzori. Zato će, kako su najavili, podneti tužbu za mobing protiv Javnog preduzeća Kolubara. „Sad ćemo da vidimo šta će poslodavac da uradi“, zaključuje Lakićević u razgovoru za N1.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari