I pored pretnji SAD, S-400 stiže u Tursku

B. VLAHOVIĆ

17. 02. 2019. u 10:15

Polemika američkog potpredsednika i predsednika Turske zbog ruskog oružja. Upozorenje zbog kupovine oružja od "potencijalnih protivnika"

И поред претњи САД, С-400 стиже у Турску

Foto EPA

MOSKVA - OD STALNOG DOPISNIKA


RUSIJA planira da u Tursku dopremi sisteme S-400 već u julu ove godine, obznanio je svetskoj javnosti turski predsednik Redžep Erdogan po povratku iz Sočija, sa sastanka sa predsednicima Rusije i Irana, Vladimirom Putinom i Hasanom Rohanijem.

- Mi smo potpisali ugovor sa Rusijom i nadamo se da će on na vreme biti realizovan - dodao je Erdogan. - Bez obzira na pritiske Vašingtona, nikakvog povratka ne može biti.

Na drugoj strani, istog dana, američki potpredsednik Majk Pens je na Međunarodnoj konferenciji za bezbednost u Minhenu zapretio rukovodstvu Turske rekavši da Vašington neće tolerisati da saveznici SAD i članice NATO kupuju oružje od potencijalnih protivnika.

- Mi ne možemo garantovati mir Zapadu ako naši saveznici zavise od Istoka - kazao je Pens tom prilikom.

Erdogan je ponovio razlog zašto je Turska kupila od Rusije sisteme S-400, a ne američke "patriote", za koje je bila zainteresovana pre nekoliko godina. Turski predsednik je sada bio potpuno otvoren i objasnio da Vašington nije hteo da ispuni tri zahteva Ankare. Prvi je bio da se kompleksi "patriot" kupe na kredit, drugi uslov je da se što pre dostave, i treće da se organizuje zajednička proizvodnja.

Bez obzira na to što je Erdogan više puta kazao da ne namerava da odustane od kupovine ruskih S-400, Amerikanci su nastavili da prave pritisak. Na početku januara u Ankaru je zbog toga doputovala posebna američka delegacija, koja je nagovarala tursko rukovodstvo da odustane od kupovine S-400. Amerikanci su i dalje tražili 3,5 milijarde dolara za svoje "patriote", što je znatno skuplje od ruskih S-400. Osim toga, Vašington nije bio spreman da Turcima preda tehnologiju koja bi im omogućila da ubuduće sami prave te sisteme.

Dmitrij Šugajev, rukovodilac Federalne službe za vojnotehničku saradnju Rusije, izjavio je da će Moskva ispuniti sve obaveze i da će Turska dobiti na vreme sisteme S-400 koje je kupila. On je objasnio da je Rusija spremna na to da Turska proizvodi određene elemente za S-400. To znači da će u perspektivi "mozak" tog sistema Turska kupovati iz Rusije, a jedan deo će praviti sama.

- Erdogan nije popustio na snažne pritiske Vašingtona jer želi da bude samostalan u donošenju budućih odluka, bez obzira na to što Turska ne izlazi iz članstva u NATO - kaže Viktor Rajevski, direktor Instituta političkih i socioloških istraživanja Crnomorskog i Kaspijskog regiona. On prognozira da Vašington neće isključiti Tursku iz programa lovaca pete generacije F-35 jer se neki njegovi delovi proizvode u turskim fabrikama.


Predsednik Turske Redžep Erdogan i potpredsednik SAD Majkl Pens


Američki general Tod Volters, komandant vazdušnih snaga SAD za Evropu i Afriku, kaže da postoji opasnost da Rusi koji budu dostavili S-400 Turskoj, dođu do tehničkih karakteristika američkih lovaca F-35. U Ankari kažu da će oni to sačuvati samo za sebe.

I S-500

TURSKI predsednik Erdogan je kazao i da je Ankara zainteresovana za kupovinu novih raketnih kompleksa S-500, koje tek treba da dobije ruska armija.

RUSKI KREDIT

DOGOVOR o kupovini četiri diviziona S-400 bio je potpisan u decembru 2017. godine. Vrednost tog ugovora je 2,5 milijardi dolara, od čega će Ankara platiti 55 odsto na kredit.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (2)

solunac

18.02.2019. 04:50

Proizvodice nebitne konponentne,kao i kinezi i indijci,koji su kupili rusko oruzije.NE veruju Rusi turcima,dace im prvobitni tip S 400 a moderne verzije,NIKAD.