Svet

0

Premijer Moravjecki odbio pritisak SAD za isplatu odštete poljskim Jevrejima

Autor: VV

Izvor: Beta

Premijer Moravjecki odbio pritisak SAD za isplatu odštete poljskim Jevrejima

Izvor: Foto: prtscr ytb

"Želim jasno da naglasim. Te teme nema. Poljska je tu potpuno bezbedna. Poljska je bila žrtva a ne dželat. I pre svega, Nemačka je ta koja nije nikada isplatila kompenzaciju Poljskoj za štete koje je prouzrokovala zločinačka politika Trećeg Rajha", kazao je Moravjecki u intervjuu poljskoj državnoj agenciji PAP.

Potpredsednik SAD Majkl Pens tokom razgovora sa Moravjeckim tokom posete Varšavi prošle nedelje ponovo je pokrenuo pitanje vraćanja otete i opljačkane a nakon rata nacionalizovane jevrejske imovine naslednicima koji često imaju američko državljanstvo ili kada naslednika nema onda fondacijama u korist Jevreja koji su preživeli Holokaust.

"Nagovaram naše prijatelje da pođemo napred u rešavanju kompleksne restitucije privatnog vlasništva", kazao je u petak u Varšavi Pens.

Moravjecki je u intervju kazao da je Pensu objasnio da je ideja da bi Poljska mogla da vraća ili plaća odštetu za imovinu koju su Jevrejima zaplenili Nemci zasnovana na suštinskom nesporazumu, jer je Poljska sa SAD davno sklopila sporazum kojim je oslobođena te odgovornosti.

"Poljska je bila žrtva i Nemačke i Sovjetskog Saveza. Nemci su uništili našu zemlju, hteli su da pobiju gotovo ceo poljski narod a ostale da pretvore u roblje. Mi smo ti koji imaju pravo da traže odštetu. Pitanje vraćanja imovine američkim državljanima jevrejskog porekla je kompletno regulisano. Imamo sa Amerikom sporazum koji nas oslobađa te odgovornosti", rekao je Moravjecki.

Poljski premijer procenio je štete od nemačke okupacije prema preliminarnim procenama na 650 do 700 milijardi dolara, ne računajući tu neprocenjive žrtve, kao gubitak života šest miliona Poljaka, od toga najmanje polovine poljskih Jevreja i milione Poljaka odvučene na prinudni rad u Nemačku.

Poljska je nakon pada komunista vratila i vraća otetu imovinu jevrejskim udruženjima i verskim zajednicama, a od 1997. godine to čini posebna komisija.

Za opljačkanu i silom arizovanu privatnu imovinu Jevreja Poljska, posebnu onu za koje više ne postoje naslednici, Poljska računa da kada su u pitanju američki Jevreji, da je obavezu odštete preuzela američka administracija od potpisivanja sporazuma 1960. godine a kada je reč o restituciji odbija da Jevreji dobiju poseban položaj, drugačiji od Poljaka.

"Nijedan (poljski) sud koji vraća imovinu ne proverava da li je ta osoba Jevrejin ili ne. Ne možemo da prihvatimo nametnutu podelu da se prema poljskim građanjima jevrejskog porekla postupa bolje. Ne bi bilo fer prema drugima", kazao je proletos povodom te jabuke razdora Varšave sa saveznikom u Vašingtonu oko restitucije jevrejske imovine šef poljske diplomatije Jacek Čaputovič.

Prema nekim nezvaničnim procenama oteta i uništena jevrejska imovina bi mogla da predstavlja skoro polovinu sume ukupnih šteta o kojima je govorio Moravjecki.

"Rekao sam Pensu da Nemačka nikada nije platila Poljskoj za svoje zločine. Umesto odštete dobili smo članstvo u komunističkom bloku. U ratu smo izgubili sve što je najvažnije - ljude, teritoriju, imovinu i budućnost", rekao je danas Moravjecki.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR