');
Najnovije vesti
Blic Vesti Politika

GODINA "NEZAVISNOSTI" Kako Srbi i Albanci na Kosovu dočekuju godinu dana jednostranog proglašenja nezavisnosti

Na Kosovu i Metohiji Albanci obeležavaju 11 godina od jednostranog proglašenja nezavisnosti. Većina godišnjicu dočekuju sa izneverenim očekivanjima, a samoproglašenu državnost krnje povlačenja priznanja od do sada ukupno 13 zemalja. Ali i odluke - Interpola da još jednom odbaci zahtev Kosova za prijem i Brisela da odloži viznu liberalizaciju.

kosovo 20181125_tanjug_sava radovanovic_kosovska mitrovica_Di015461033 Foto: S.Radovanović / Tanjug
kosovo 20181125_tanjug_sava radovanovic_kosovska mitrovica_Di015461033

Dopisnik RTS-a kaže da svih ovih godina od 1999. Albanci kao većina nisu prihvatali Srbe onako kako je to garantovala i obećavala međunarodna zajednica.

Poslednjih godina nema izraženog fizičkog nasilja Albanaca prema Srbima kakvog je bilo u martu 2004. godine, ali su Srbi često izloženi sistemskom nasilju, koje je golim okom nevidljivo i za koje ne može da se utvrdi individualna odgovornost.

To za RTS potvrđuju i anketirani Srbi iz okoline Prištine.

Priština
Foto: D. Milenković / RAS Srbija
Priština

- Nema iznenađenja za Srbe na KiM, sve ovo što se događalo prethodnih 11 godina i od 1999. godine, svega smo se toga pribojavali i nažalost bili smo u pravu - rekao je Aleksandar Gudžić.

Sličnog mišljenja je i Stefan Filipović koji navodi da se život Srba nije nimalo popravio od jednostranog proglašenja nezavisnosti 2008. godine. Poručuje da su Srbi ekonomski inferiorniji od Albanaca i da se problemi ne rečavaju institucionalno.

- To znači da, ako imaš neki problem, obratiš se uticajnom čoveku – Albancu u svojoj sredini i problem biva rešavan - rekao je Filipović i dodao da se ne govori ni o povratku Srba.

Nisu ni svi među Albancima zadovoljni onim što se na Kosovu dešava u minulih deceniju, dve. Većina mladih Albanaca na Kosovu sa nestrpljenjem očekuje bezvizni režim sa zemljama Evropske unije.

Ekonomski izazovi

Na Kosovu prema zvaničnim statističkim podacima, ima oko 1,7 miliona stanovnika. Kosovo je uz Moldaviju najsiromašniji politički entitet u Evropi. Nizak dohodak je veliki problem, ali je verovatno još veći – visoka nezaposlenost. Zvanično, ona iznosi 32 odsto.

Nezaposlenost mladih je još viša, oko 40 odsto. Prosečna neto plata je oko 450 evra, ali sa velikim razlikama. Minimalna zarada za radnike do 35 godina je 130 evra, a za starije 170 evra.

Na Kosovu su od 2004. godine postavili svoj penzioni sistem. Socijalne penzije iznose 75 evra mesečno, dok penzije na osnovu plaćenih doprinosa prima oko 43.000 penzionera.

Penzioni budžet godišnje iznosi 260 miliona evra a najviše odlazi za penziije veteranima bvše Oslobodilačke vojske Kosova.

Kosovska Mitrovica
Foto: Zoran Žestić / RAS Srbija
Kosovska Mitrovica

Na Kosovu je malo investicija, a pogotovu međunarodnih. Retko koja zemlja koja je priznala nezavisnost, se usudila da investira na Kosovu.

Nijedan saziv skupštine nije izdržao pun mandat

Dopisnik RTS-a ističe da se često kaže da su međunarodna priznanja više rezultat lobiranja sponzora nezavisnosti Kosova nego što je to zasluga kosovske diplomatije i centralnih institucija.

Od kako je 1999. godine uveden međunarodni protektorat i od kako su organizovani višestranački izbori, zbog unutrašnjih političkih previranja, nijedan saziv skupštine nije izdržao pun, četvorogodišnji mandat.

Bez obzira na ove podatke, u Prištini će danas obeležiti 11 godina jednostrano proglašene nezavisnosti. Biće održane posebne sednice vlade, skupštine, a posle podne biće održana i parada kosovskih snaga bezbednosti, koje odlukama skupštine, sa kraja prošle godine, treba da prerastu u vojsku.