Dostupni linkovi

Kosovo obeležava 11 godina nezavisnosti


Parada Kosovskih bezbednosnih snaga na 11. godišnjicu nezavisnosti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00

Piše: Zijadin Gashi

Kosovo nizom aktivnosti obeležava 11. godišnjicu nezavisnosti. Među glavnim događajima su svečana sednica Vlade, Skupštine i parada Kosovoskih bezbednosnih snaga. Na ovim događajima je rečeno da je Oslobodilačka vojska Kosova vodila pravedan i čist oslobodilački rat.

Predsednik Kosova Hašim Tači je na paradi rekao da je vojska Kosova najbolji dokaz uspeha i napretka te države, i da je danas multietnička i profesionalna i u službi odbrane Kosova.

On je dodao da je obaveza svih da se budućim generacijama omogući mir, ali i da im se prenese ono što se desilo u prošlosti. On je dodao da se ove godine mora postići istorijski mirovni sporazum sa Srbijom.

"Ne kako bi zaboravili prošlost, već kako ne bismo dozvolili da se ponove patnje i tragedije iz prošlosti”, kazao je Tači, dodajući da se “etničko čišćenje i genocid Srbije na Kosovu nikada neće zaboraviti”.

On je dodao da je Kosovu na tom putu neophodno i partnerstvo sa međunarodnom zajednicom, posebno sa Sjedinjenim Američkim Državama (SAD).

Predsednik Skupštine Kadri Veselji je na svečanoj sednici rekao da je Kosovo mala država, ali sa velikim prijateljima kojima će uvek biti zahvalno. On je dodao da Kosovo neće ostati talac prošlosti i da neće dozvoliti da neko Kosovo koristi kao taoca.

“Želimo da izgradimo mostove saradnje i sa onima koji nas ne vole ili koji nam pogrešno sude. Ali, pre svega, želimo da nas tretiraju sa dostojanstvom i poštovanjem, kao evropsku zemlju”, dodao je Veselji. On je pozvao na jedinstvo pred Srbijom u predstojećem procesu dijaloga o normalizaciji odnosa, ali dodao da nikada neće dozvoliti da Vlada Kosova padne zbog Srbije ili zbog uvedene takse na robu iz Srbije.

“Vlada i Skupština mogu da padnu samo zbog interesa građana Kosova i strateških partnera kao što su SAD i Evropska unija”, dodao je on.

Premijer Ramuš Haradinaj je na svečanoj sednici rekao da je ova godina, godina konsolidacije Kosova kada se očekuje okončanje svih otvorenih pitanja sa Srbijom, uključujući i eventualni sporazum.

Haradinaj na svečanoj sednici Vlade: "Ovo je godina konsolidacije Kosova"
Haradinaj na svečanoj sednici Vlade: "Ovo je godina konsolidacije Kosova"

Kosovo 11. godišnjicu nezavisnosti obeležava bez okončanja finalne faze dijaloga sa Srbijom, u skopu koje se očekuje postizanje mirovog sporazuma koji bi konačno trebalo da okonča neprijateljstvo dve zemlje.

Dan nezavisnosti se po prvi put obeležava sa vojskom koja je u konsolidaciji, ali Kosovo je i dalje je najizolovanije mesto, i jedino u regionu koje ne uživa viznu liberalizaciju sa Šengen zonom.

Na prošloj godišnjici, kada je obeležen prvi jubilej, Kosovo je bilo priznato od 116 država, a sada je nepoznato koliki je broj priznanja s obzirom na to da ih je nekoliko država povuklo, čekajući ishod dijaloga Kosova i Srbije u Briselu.

Najmlađa država u Evropi i ove godine je bez stolice u Ujedinjenim nacijama, i bez jedinstvene podrške Evropske unije (EU), s obzirom na to da pet članica unije još uvek nije priznalo Kosovo.

Zbog neokončanog međunarodnog subjektiviteta, Kosovo je u međunarodnim organizacijama predstavljeno ili kao suverena država, ili kao posmatrač, ili uz fusnotu.

Kosovo je 17. februara 2008. godine u koordinaciji sa Sjedinjenim Američkim državama (SAD) i zapadnim zemljama proglasilo nezavisnost, a sada, 11. godina od tog dana, po prvi put se dovodi u pitanje to partnerstvo.

Neuspeh da se Kosovo učlani u Interpol novembra 2018., a nakon žestoke kampanje Srbije protiv toga, nateralo je Vladu Kosova da uvede carinu od 100 odsto na robu iz Srbije, ali i iz BiH.

Toj odluci oštro se protive SAD koja su eksplicitno tražile njenu suspenziju kako bi se dala šansa dijalogu jer je to uslov Srbije za povratak na pregovarački sto. Isti je stav i EU.

Štaviše, SAD su rekle da je odluka vlade Kosova u suprotnosti sa američkim strateškim interesima, dovodeći u pitanje partnestvo dve zemlje i upozoravajući da se bez ukidanja carina nije moguće vratiti na raniji nivo saradnje.

Polazeći od toga, ovu godišnjicu mnogi na Kosovu smatraju ‘hladnom’, dok Kosovo ugrožava i ono što se smatralo doživotnim prijateljstvom, posebno sa SAD-om.

S druge strane, Kosovo se za ovih 11 godina učlanilo u mnoge međunarodne organizacije uključujući i one finansijske kao što su Svetska banka, Međunarodni monetarni fond, Evropska banka za obnovu i razvoj, te i one sportske kao što su Međunarodna federacija fudbalskih asocijacija (FIFA), Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) i Olimpijski komitet.

Decenija radosti, patnje i ponosa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:14:00 0:00

Zastava Kosova je podignuta uz intoniranje kosovske himne na Olimpijskim igrama za džudistkinju Majljindu Keljmendi, a o Kosovu neretko govore i svetske muzičke zvezde poreklom sa Kosova Rita Ora i Dua Lipa.

U aspektu vladavine prava, osim borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, Kosovo će se suočiti i sa Specijalnim sudom za ratne zločine sa sedištem u Hagu, koji će suditi bivšim pripadnicima Oslobodilačke vojske Kosova.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG