Najnovije vesti
Vesti Svet
PEKING PROTIV MERKELOVOG PREDLOGA "Naše rakete ne predstavljaju pretnju"

PEKING PROTIV MERKELOVOG PREDLOGA "Naše rakete ne predstavljaju pretnju"

Kina je odbacila poziv nemačkog kancelara Angele Merkel da se pridruži Sporazumu za kontrolu naoružanja, jer bi time bila postavljena nepoštena ograničenja kinskoj vojsci.

Angela Merkel, EPA-HAYOUNG JEON Foto: HAYOUNG JEON / EPA;
Angela Merkel, EPA-HAYOUNG JEON

Iz bojazni od pokretanja trke u naoružanju između Kine, Rusije i SAD nakon raspada Sporazuma o nuklearnim raketama srednjeg dometa (INF), Merkelova je danas uputila poziv za postizanje globalnog dogovora.

"Razoružanje je nešto što se tiče svih nas i naravno da bi nam bilo drago da se slični razgovori ne vode samo između SAD, Evrope i Rusije, već i sa Kinom", rekla je Merkelova na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji.

Rusija i SAD potpisale su 1987. godine Sporazum kojim se zabranjuje proizvodnja projektila dometa između 500 i 5.500 kilometara.

U februaru je počelo šestomesečno povlačenje SAD iz Sporazuma, uz obrazloženje da Moskva krši dogovor. Rusija je negirala optužbe.

Analitičari navode da sugestija Merkelove o učešću Kine predstavlja potencijalni izlaz iz pat pozicije, jer bi novi sporazum mogao da obuhvati američke zabrinutosti od jačanja vojnog potencijala Kine i Rusije.

Kineski diplomata Jan Điječi, koji je danas govorio u Minhenu, naglasio je da su njihovi projektili odbrambene prirode.

"Kina razvija svoje kapacitete strogo u skladu sa svojim odbrambenim potrebama i nikom ne predstavlja pretnju. Mi smo protiv multilateralizacije INF", naglasio je Điječi.