Svet

0

Opservatorija: U Siriji 18 mrtvih u bombardovanju Asadovih snaga

Autor: AP

Izvor: Beta

Opservatorija: U Siriji 18 mrtvih u bombardovanju Asadovih snaga

Osmoro dece, sedam žena i tri muškarca poginulo je u bombardovanju snaga sirijskog predsednika Bašara el Asada u Idlibu na severozapadu zemlje, navela je opservatorija.

Idlib i obližnja područja su od septembra delimilitarizovana zona, prema rusko-turskom sporazumu. Na taj način je izbegnuta velika ofanziva sirijskih snaga koje povremeno bombarduju taj deo zemlje.

Provincija je većim delom u rukama džihadističke grupe Tahrir al Šam, bivšeg ogranka Al Kaide. U Idlibu se nalaze i rivalske pobunjeničke frakcije kao i određene za sada mirne ćelije Islamske države.

Asadove snage uz podršku Rusije i Irana, sada kontrolišu oko dve trećine sirijske teritorije. Arapsko-kurdska koalicija, predvođena SAD, bori se protiv poslednjeg uporišta Islamske države u Deir Ezoru, na istoku Sirije.

U sirijskom ratu početom 2011, koji je tokom godina postao složeniji sa učešćem stranih zemalja i raznih džihadističkih grupa, poginulo je više od 360.000 ljudi, a nekoliko miliona je raseljeno unutar zemlje ili izbeglo u susedne države.

Komentari (0)

POŠALJI KOMENTAR