Dostupni linkovi

Pens u Minhenu pozvao Evropu da napusti nuklearni sporazum sa Iranom


Majk Pens
Majk Pens

Potpredsednik SAD Majk Pens je na bezbednosnoj konferenciji u Minhenu insistirao na tome da se Evropa povuče iz nuklearnog sporazuma, nazvavši Iran "vodećim državnim sponzorom terorizma u svetu".

"Došlo je vreme da naši evropski partneri prestanu da ugrožavanju američke sankcije protiv ovog ubilačkog revolucionarnog režima. Došlo je vreme da naši evropski partneri stanu uz nas i iranski narod, naše saveznike i prijatelje u regionu. Došlo je vreme da se naši evropski partneri povuku iz Iranskog nuklearnog sporazuma", smatra Pens.

Pens je ovo izjavio nakon što je nemačka kancelarka Angela Merkel istakla da deli zabrinutost zbog, kako je navela, mnogobrojnih pokušaja Irana da poveća svoju moć u regionu.

"Vidim program balističkih raketa, vidim Iran u Jemenu i iznad svega vidim Iran u Siriji. Jedino pitanje koje stoji između nas u ovom problemu je, da li pomažemo našem zajedničkom cilju, našem zajedničkom cilju obuzdavanja štete ili teškog razvoja Irana, povlačeći se iz jednog od preostalih sporazuma?", upitala je.

Merkel je takođe pitala i da li je dobro za SAD da brzo povuku vojnike iz Sirije "ili to nije takođe jačanje mogućnosti za Iran i Rusiju da tamo vrše pritisak?".

Govoreći o Sporazumu o nuklearnim raketama srednjeg dometa, ona je ocenila da je objava SAD da će se povući iz tog sporazuma iz 1987. godine bila "neizbežna" zbog, kako tvrdi, ruskog kršenja tog sporazuma.

"Razoružanje je nešto što se tiče svih nas, i nama bi naravno bilo drago da se takvi pregovori ne vode samo između SAD i Rusije, već i sa Kinom", rekla je Merkelova.

XS
SM
MD
LG