Najnovije vesti
Vesti Svet
Preminuo glumac Bruno Ganc, jedan od najboljih tumača Hitlera

Preminuo glumac Bruno Ganc, jedan od najboljih tumača Hitlera

Švajcarski glumac Bruno Ganc, jedan od najpoznatijih evropskih glumaca svih vremena, preminuo je u 77. godini u Cirihu, javio je Frankfurter algemajne cajtung.

bruno EPAIAN LANGSDON Foto: IAN LANGSDON / EPA;
bruno EPAIAN LANGSDON

"Bruno Ganc je preminuo u svom domu u Cirihu u 77. godini života“, potvrdila je za dnevnik agentkinja poznatog glumca.

Ganc je već duže vreme bolovao od raka.

Bruno Ganc je bio među najistaknutijim glumcima s nemačkog govornog područja a decenijama je radio sa uticajnim pozorišnim rediteljima poput Petera Zadeka ili Klausa Pejmana. Njegova najzapaženija pozorišna uloga je Geteov "Faust" u predstavi Petera Štajna čije je izvođenje trajalo 13 sati.

Međunarodnu reputaciju stekao je filmskim ulogama, a jedna od najupečatljivijih bila je uloga Adolfa Hitlera u filmu "Hitler: poslednji dani", kao i glavna uloga u kanskom pobedniku iz 1987, filmu "Nebo nad Berlinom" Vima Vendersa. Naša publika moći će da ga vidi na Festu u filmu "Kuća koju je Džek sagradio" Larsa fon Trira. Bila je to njegova poslednja uloga na filmu koju je odigrao.

Od Ganca se putem Instagrama na emotivan način oprostio i nas slavni glumac, Sergej Trifunović koji je sa njime imao priliku da podeli kadar u filmu Po redu nestajanja.