Najnovije vesti
Vesti Svet
"U bezbednosnoj zoni u Siriji treba da bude samo turska vojska"

"U bezbednosnoj zoni u Siriji treba da bude samo turska vojska"

Ministar odbrane Turske Hulusi Akar izjavio je da bi u planiranoj bezbednosnoj zoni na severoistoku Sirije trebalo da bude raspoređena samo turska vojska, javili su turski mediji.

AP_Sirija_strani_mediji_na_frontu_blic_vesti_unsafe
AP_Sirija_strani_mediji_na_frontu_blic_vesti_unsafe

Turska državna novinska agencija "Anadolija" javila je da je Akar rekao da ne bi bilo "prigodno, niti dovoljno" da pograničnu bezbednosnu liniju dužine 440 kilometara, istočno od Eufrata, obezbeđuju zemlje iz međunarodne koalicije koja se bori protiv Islamske države.

- Bezbednosna zona nije tu samo za Tursku, već i za bezbedan povratak sirijskih izbeglica. U bezbednosnoj zoni trebalo bi da bude prisutna samo Turska - istakao je Akar.

Turska želi da uspostavi bezbednosnu zonu, uz logističku podršku saveznika, nakon što SAD povuku vojsku iz Sirije. Ankara insistira da područje treba da se očisti od boraca sirijske kurdske Narodne zaštitne jedinice /IPG/, koju podržavaju SAD, ali je Turska smatra terorističkom organizacijom. Planovi Ankare izazvali su tenzije sa Moskvom, koja je ranije ove sedmice istakla da je saglasnost sirijskog predsednika Bašara el Asada potrebna za uspostavljanje bezbednosne zone unutar Sirije. /kraj/pj