Najnovije vesti
Vesti Društvo
Novak Đoković: Biti dete je najlepša stvar, tada smo NAJHRABRIJI

Novak Đoković: Biti dete je najlepša stvar, tada smo NAJHRABRIJI

U Prnjavoru je pre nekoliko dana otvoren 43. vrtić koji je obnovila ili izgradila Fondacija najboljeg tenisera sveta Novaka Đokovića.

Novak Đoković sa decom Foto: Promo
Novak Đoković sa decom

Fondacija je osnovana pre 12 godina, 2007, kada je 19-godišnji Novak osvojio svoju prvu masters titulu. Osnovana je kao organizacija čiji je cilj unapređenje ranog razvoja mališana iz Srbije, zemlje u kojoj, prema zvaničnim podacima, tek svako drugo dete ima pristup predškolskom obrazovanju, dok više od 90.000 predškolaca nema priliku za druženje sa drugom decom, igru i učenje.

- Biti dete je najlepša stvar. Tada smo najhrabriji, najotvoreniji prema svetu, spremni da istražujemo, da otkrivamo ljude i stvari. Zbog svega toga, detinjstvo je od ogromne važnosti za formiranje ličnosti u kasnijim fazama, kaže Novak Đoković.

Igra i učenje

Detinjstvo je od ogromne važnosti za formiranje ličnosti u kasnijim fazama, kaže Novak Đoković
Foto: Promo
Detinjstvo je od ogromne važnosti za formiranje ličnosti u kasnijim fazama, kaže Novak Đoković

Fondacija od osnivanja gradi nove ili obnavlja stare školske zgrade, stvarajući tako sredinu u kojoj deca mogu pravilno da rastu, razvijaju se i uče. Pre nekoliko dana, u Prnjavoru pored Šapca, u prisustvu Novaka, osnivača Fondacije, kao i njene globalne direktorke Jelene Đoković, te nacionalne direktorke Maje Kremić, otvoren je 43. vrtić u Srbiji, rekonstruisan u saradnji sa lokalnom zajednicom i gradskim vlastima.

- Drago nam je što u Prnjavoru sada postoji vrtić, i što će i u ovom mestu deca konačno imati prostor u kom će moći da uče, da se druže i da dobiju pravu podršku. Naša fondacija nastavlja da se bavi ulaganjem u rano obrazovanje dece, jer su prve godine života ključne za njihov pravilan razvoj - rekla je Jelena Đoković.

Fondacija "Novak Đoković" otvorila je do sada takozvane školice života u 12 vrtića u manje razvijenim opštinama.

90.000 dece u Srbiji nema priliku za druženje, igru i učenje s drugom decom
Foto: Promo
90.000 dece u Srbiji nema priliku za druženje, igru i učenje s drugom decom

Dobre navike

- U Kadinoj Luci, Biljanovcu, Gruži, Sirči, Oblačini, Lepenici, Kotraži, Kukujevcima, Donjem Tovarniku, Jaloviku, Deronjama i Prnjavoru, ovim projektom obuhvaćeno je 3.000 dece predškolskog uzrasta i preko 1.500 učenika osnovnih škola. Blizu 400 učitelja i vaspitača prošlo je kroz programe stručnog usavršavanja, jer je zadovoljan i dobro informisan nastavnik, koji se stalno obrazuje i radi na sebi, ključna figura u svakoj školi - objašnjava Maja Kremić, nacionalna direktorka Fondacije.

Ona dodaje da, kroz projekat "Azbuka dobrih navika", Fondacija ima za cilj i da prenese poruku o usvajanju pravilnih navika u ishrani u predškolskom uzrastu, kao i da mališani iz manje razvijenih sredina već šest godina unazad u okviru Kampa prijateljstva "Drugarijada" provode nedelju u avanturističkim i sportskim aktivnostima, kao i na kreativnim i umetničkim radionicama.

Maja Kremić, nacionalna direktorka Fondacije Novak Đoković
Foto: Promo
Maja Kremić, nacionalna direktorka Fondacije Novak Đoković

Stručnjaci važni u odgajanju dece

Pored roditelja, ogromnu ulogu u odgajanju dece i formiranju njihovih ličnosti, imaju stručnjaci. Zbog toga je Fondacija "Novak Đoković" u januaru prošle godine potpisala protokol o saradnji sa Filozofskim fakultetom Univerziteta u Beogradu. Program stipendista pokrenut je kao podrška stvaranju novih generacija stručnjaka koji će doneti nova naučna saznanja i pomoći da se ona primene u praksi. Fondacija stipendira i studente završnih godina doktorskih studija - mlade naučnike i inovatore Centra za razvoj deteta na Univerzitetu Harvard.

Čak 22.000 dece i 1.500 vaspitača obuhvaćeno projektima

Za 11 godina rada Fondacije izgrađena su ili rekonstruisana 43 vrtića u našoj zemlji, podržano više od 980 porodica, kroz programe edukacije i stručnog usavršavanja prošlo je više od 1.500 vaspitačica i vaspitača, svim projektima obuhvaćeno je više od 22.000 dece, a u projekte u Srbiji uloženo je više od 11.5 miliona evra.