15. februar  2019. 14.52  | Izvor: RTV (Aleksandra Vlajić)

Bogata ponuda na 32. Slaninijadi u Kačarevu

KAČAREVO -

U Kačarevu kod Pančeva počela je 32. Slaninijada. Brojni proizvođači došli su iz različitih krajeva kako bi osim dobre slanine kupcima ponudili i ostale proizvode od sušenog mesa.

Kačarevo svake godine okupi prave majstore za slaninu i proizvode od sušenog mesa. Slaninijada je odavno prevazišla lokalni karakter pa su na jednom mestu proizvođači iz čitave Srbije , ovoga puta ih je više od 350. Za slaninu kažu što belja to zdravija, a najbitnije je da je sve proverenog kvaliteta.

slaninijada, slanina, prsuta, precenica, meso jpg

"Najbolja je slanina koja se proizvede na tradicionalan način, odnosno suvim soljenjem. Onda bude suva, zrela, krta ukusna za jelo", kaže Mileta Todorić, proizvođač sa Zlatibora.

"Uz slaninu ide i stari sir to je dobra kombinacija. Naravno i čvarci. Sve je posećenija ova manifestacija tako da smo zadovoljni i mi kao prodavci", ističe Antonije Obrenović, proizvođač sireva iz Gornjeg Milanovca.

"Najbolje idu čvarci od mangulice. Mi smo meštani pa ih topimo i donosimo vruće. Izuzetno je zdrava i slanina od mangulice", objašnjava Milan Zlatković, proizvođač iz Kačareva.

Prodavci su spremili tone mesnih prerađevina, a organizatori se hvale neverovatnom statistikom.

"Mogu da vam kažem da je prošle godine prodato oko 500 tona slanine i ostalih proizvoda. Možda neko misli da je to mnogo, ali tako je. Ove godine imamo dosta proizvođača sa juga Srbije tako da mislimo da je ovo dobra priča i trudimo se da svima izađemo u susret", kaže Nenad Šarenac iz organizacionog odbora Slaninijade.

Posetioci su na mukama - kako odoleti mirisima?

Slaninijada se završava u nedelju, a očekuje se će Kačarevo do tada obići više od 50.000 posetilaca.

Tagovi
Srodne vesti