Najnovije vesti
Vesti Politika
LIDER LSV NALJUTIO AMBASADORA ŠPANIJE Fuertes: "Vi izdajete uverenje o demokratičnosti?"; Čanak: Razumem ambasadora

LIDER LSV NALJUTIO AMBASADORA ŠPANIJE Fuertes: "Vi izdajete uverenje o demokratičnosti?"; Čanak: Razumem ambasadora

Ambasador Španije u Beogradu Migel Fuertes reagovao je juče na izjavu lidera Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenada Čanka o nedemokratičnosti referenduma u Kataloniji, uz ocenu da ne zna koje su Čankove kvalifikacije da ceni demokratičnost Španije.

canak skupstina srbije_030616_RAS  foto oliver bunic15 Foto: O. Bunić / RAS Srbija
canak skupstina srbije_030616_RAS foto oliver bunic15

On je sa tim u vezi Čanku posalo pismo, u kome je negodovao zbog njegove ocene o demokratičnosti u Španiji, i pozvao ga da se s tom temom bolje upozna.

- Ne znam koje su vaše kvalifikacije da izdajete uverenja o demokratičnosti - napisao je između ostalog Fuertes, koji je uz to dostavio dva dokumenta, tačnije analize, koje govore o tome da je Španija jedna od 20 zemalja u svetu sa punom demokratijom.

Ova reakcija usledila je nakon što je Čanak prethodno ocenio da je referendum u Španiji "završio masovnim kršenjem ljudskih prava i držanjem političkih zatvorenika".

On je danas kazao da je povodom Katalonije govorio o konkretnim demokratskim principima prava građana na izjašnjavanje, i da razume zadatak ambasadora Španije u Srbiji da brani politiku svoje vlade koja se protivi nezavisnosti te španske pokrajine. Dodao je i da se u Španiji, koja je članica EU, niz ljudi koje su građani izabrali nalaze u zatvorima.

Bojkot bez ideja nema smisla

Čanak se osvrnuo i na bojkot rada parlamenta, rekavši da se LSV neće odazvati pozivu Saveza za Srbiju i pojedinh samostalnih poslanika na bojkot, ocenivši da bi to imalo pun smisao i razlog samo onda kad nema nijednog drugog načina za borbu.

- Parlamentarni život služi tome da bi se nešto dogadajalo, a ne da se prave skandali i prukupljaju jeftini politički poeni, da se od toga prave vesti. Svaka inicijativa koja bi se okupila oko interesa građana bila bi podržana od svih u skupštini, i onda to ima snagu - rekao je Čanak za TV Prva.

Prema njegovim rečima, situacija da se ne radi ništa konkretno, a tvrdi da je to neki politički potez - nema smisla.

Govoreći o tome što je generalni sekretar LSV Bojan Kostreš prethodnih dana spomenuo uvođenje sankcije Rusiji, Čanak navodi da je on govorio "u jednom uzanom političkom smislu".

- Lično mislim da bi uvođenje sankcija Rusiji u ovom trenutku bilo dosta neoprezan potez, s obzirom na veliku zavisnost od energenata iz Rusije i kvarenje odnosa bi moglo da bude štetno za Srbiju kao državu u celini. Treba razlikovati politički razlog približavanja EU od konkretnih političkih interesa države Srbije i njene ekonomije - istakao je Čanak.