Najnovije vesti
Vesti Svet
Novi snimak "ODINOVIH RATNIKA": Ekstremistička grupa najavila lov na "domaće pedofile i silovatelje svih boja kože"

Novi snimak "ODINOVIH RATNIKA": Ekstremistička grupa najavila lov na "domaće pedofile i silovatelje svih boja kože"

Nedavni pobunjenički video-snimak, u kome ultradesničarska grupa pod nazivom "Odinovi ratnici", tvrde da će Finska biti preplavljena "seksualnim turistima", pojavio se usred skandala sa pomenutom bandom, u koji su umešani i imigranti i tražioci azila sa Bliskog istoka.

Odinovi ratnici, Odinovi vojnici Foto: soldiers_of_odin_tre / Instagram
Odinovi ratnici, Odinovi vojnici

Finska policija i Kancelarija državnog tužioca ispituju da li novi video-snimak "Odinovih ratnika", u kome su objavili lov na silovatelje i pedofile, predstavlja govor mržnje i podsticanje nasilja, javljaju lokalni mediji.

Na snimku, koji ima titlove na engleskom i arapskom, grupa tvrdi da je napravila lažne profile na društvenim mrežama, predstavljajući se kao devojke. Uz pomoć tih profila, grupa je težila da razotkrije muškarce koji traže seksualni kontakt sa devojkama preko interneta.

Snimak, koji je u međuvremenu obrisan, prikazuje grupu maskiranih muškaraca sa palicama za bejzbol i lancima, kako marširaju prema kameri po zimskoj tami, uz pratnju metal muzike u pozadini. Portparol grupe navodi da je Finska pod invazijom "seksualnih turista" i da vlast "ne čini ništa", pa ljudi sami moraju da zaštite svoju decu. "Odinovi ratnici" tvrde da polovinu seksualnih prestupa nad maloletnicama počine Arapi. Ipak, grupa najavljuje da je lov otvoren na "domaće pedofile i silovatelje svih boja kože".

- Mi garantujemo da će vam sastanak sa nama biti nezaboravan. I ne brinite, nećemo zvati policiju – kaže maskirani čovek na snimku.

Prema kriminalnom komesaru Peki Hetonenu, snimak može da se definiše kao potpirivanje mržnje prema etničkim grupama. Ipak, za neku konkretniju akciju protiv njih mora da se dobije saglasnost Kancelarije državnog tužioca, koja je odgovorna za govor mržnje na internetu.

Komentarišući nestanak snimka sa društvenih mreža, Hetonen ističe da policija nije uklonila video i pretpostavlja da su ga obrisale same mreže posle prijave korisnika.

Hetonen je objasnio da će posledice biti samo po ljude koji se nalaze na snimku, ne po celu grupu.

Prema pisanju lokalnih medija, "Odinovi ratnici" dostigli su svoj vrhunac tokom migrantske krize 2015-2016, kada su članovi grupe počeli da patroliraju kroz nekoliko finskih gradova i šire se po susednim zemljama, ali i preko Atlantika. Veruje se da je od tada grupa nakratko prestala sa radom.

Ipak, "od prošle jeseni počeli su ponovo da se pojavljuju na ulicama i internetu". Prema njihovom vlastitom proračunu, "Odinovi ratnici" su prisutni u 53 finska grada.

U skandinavskim medijima su "Odinovi ratnici" često predstavljeni kao neonacisti, što sama grupa negira. Neki njeni članovi, kao i sam osnivač Mika Ranta, osuđeni su zbog zlostavljanja.

Trenutno se nekoliko imigranata ispituje zbog seksualnih zločina, koji uključuju žrtve mlađe od 10 godina u severnom finskom gradu Oulu, kao i u prestonici. Svi osumnjičeni su migranti ili tražioci azila. Ovaj skandal strogo su osudili visoki državni zvaničnici, uključujući i samog predsednika Saulija Ninistea, koji ih je nazvao "nepodnošljivim".