Sindikati traže veće plate i penzije 1Foto: FoNet / AP

Svi letovi u i iz Belgije danas su bili otkazani zbog štrajka, saopštila je belgijska kontrola vazdušnog saobraćaja.

Letovi su obustavljeni u utorak u 22 časa po lokalnom vremenu na 24 sata. Agencija za vazdušni saobraćaj „Skejs“ je saopštila da „nije izvesna situacija u vezi s brojem članova osoblja na ograničenom broju ključnih pozicija“. Jedina opcija koja je preostala jeste onemogućavanje vazdušnog saobraćaja, naglasila je agencija. Blokada je bilo i u pomorskom i železničkom saobraćaju, a više stotina fabrika nije radilo.

Štrajk na nacionalnom nivou organizovale su tri glavne federacije sindikata nakon nesuglasica u vezi s povećanjem plata, koje je ograničeno na 0,8 odsto za sledeće dve godine. Sindikati traže povećanje plata, beneficija i penzija na razuman nivo.

Vlada desnog centra Šarla Mišela je u tehničkom mandatu nakon prošlogodišnje propasti koalicije, zbog čega trenutno nije u mogućnosti da odgovori na zahteve štrajkača, pišu agencije.

Agencija „Skejs“ je poručila da je njena odgovornost da garantuje bezbednost, što, kako je naglašeno, ne može da realizuje „zbog ogromne neizvesnosti kada je reč o osoblju zaposlenom na nekim važnim mestima“ jer zaposleni ne moraju da najave unapred da li će doći na posao ili ne za vreme štrajka.

Portal za praćenje letova „Flajt radar 24“ je na Tviteru objavio fotografiju na kojoj se vidi da su pojedini avioni tokom leta zaobišli celu zemlju nakon što su restrikcije stupile na snagu.

Pojedini aerodromi su već doneli odluku da obustave rad, a portparol aerodroma na jugu Brisela je rekao da druge alternative nema. „Znamo da će putevi koji vode do aerodroma biti u velikoj meri blokirani. A s druge strane, znamo da će biti pogođen i vazdušni saobraćaj“, rekao je on i dodao da štrajk „nikada nije imao tako značajan odjek“.

Letovi iznad 7.500 metara visine se koordinišu uz pomoć organizacije za kontrolu vazdušnog saobraćaja širom Evrope „Evrokontrol“. Vojne letelice i letelice vlade nisu bile pogođene štrajkom.

Belgijanci su nailazili na probleme i u kopnenom saobraćaju, odnosno s javnim prevozom. Prema prethodnim najavama lokalnih medija, juče je saobraćala samo polovina vozova. Saobraćaj između Brisela i Pariza ili Londona je funkcionisao, ali su probleme imali putnici koji su se uputili u Lil ili Kale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari