Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
Srbima omogućiti da uknjiže svoju imovinu u Federaciji BiH

Srbima omogućiti da uknjiže svoju imovinu u Federaciji BiH

Srbima u Federaciji BiH treba omogućiti knjiženje nekretnina, jer je privatna imovina neprikosnovena i jedno od osnovnih ljudskih prava.

sastanak strbac Foto: Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije / RAS Srbija
sastanak strbac

Zaključeno je to danas na sastanku v.d. direktora Republičkog sekretarijata za raseljena lica i migracije Dragana Štrbca i predsednika Saveza opštinskih udruženja izbeglica i raseljenih lica Republike Srpske Ignjata Simića.

Kako je saopšteno iz Republičkog sekretarijata glave teme su bile upravo položaj Srba u Federaciji i registraciji nepokretnosti u FBiH.

- Republički sekretarijat za raseljena lica i migracije, u skladu sa novim Zakonom o republičkoj upravi, nastavlja realizaciju svih aktivnosti koje je ranije obavljalo Ministarstvo za izbeglice i raseljena lica Republike Srpske, a samim tim i dužnosti iz Protokola o saradnji kojim su formirane kancelarije za pružanje stručne pravne pomoći za registraciju nepokretnosti u FBiH – naveo je Šrbac.

On je dodao da kancelarije postoje u Bijeljini, Zvorniku, Nevesinju, Istočnom Novom Sarajevu, Mrkonjić Gradu i Banjaluci, te je apelovao na građane, koji poseduju imovinu na prostoru FBiH, da se jave u jednu od kancelarija, kako bi dobili pravnu pomoć za registraciju nekretnina.

Simić je Štrbca upoznao o problemima s kojima se suočavaju Srbi na prostoru Federacije, te o aktivnostima Saveza udruženja na pružanju pomoći povratnicima i raseljenim licima. On je rekao da bi bilo dobro da postoji reciprocitet po pitanju ostvarenja prava povratnika u entitetima, te da bi Srbi u FBiH bili i više nego zadovoljni kada bi imali uslove koje imaju hrvatski i bošnjački povratnici na prostoru Republike Srpske, piše Srpskainfo.

Sagovornici su se složili da je u predstojećem periodu potrebno nastaviti dosadašnju uspešnu saradnju Sekretarijata i Saveza, kako bi se obezbedili što bolji uslovi za srpske povratnike na prostoru FBiH.