Mleko sigurno i kvalitetno

E. R.

13. 02. 2019. u 15:40

Akreditacija Nacionalnoj laboratoriji. Kontrole najmanje dva puta mesečno

Млеко сигурно и квалитетно

Foto Tanjug / Laboratoriju sa licencom posetila premijerka

PROIZVOĐAČI mleka u Srbiji biće u obavezi da dva puta mesečno testiraju svoje proizvode u Nacionalnoj laboratoriji za kontrolu mleka. Analize će biti besplatne, a svaki proizvođač će dobiti smernice šta da uradi ukoliko postoje odstupanja u odnosu na evropski standard, izjavila je u sredu premijerka Srbije Ana Brnabić, prilikom obilaska Direkcije za nacionalne referentne laboratorije:

- To što Srbija sada ima akreditovanu Nacionalnu laboratoriju za građane znači veću bezbednost i bolji kvalitet hrane, a za proizvođače standardizaciju kvaliteta proizvoda i fer tržište.

Kako je rekao ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, Srbija će u maju ili junu dobiti Laboratoriju za bezbednost hrane. Sama kontrola mleka u Nacionalnoj laboratoriji je važna kako bi se utvrdio kvalitet mleka i mlečnih proizvoda:

- Postojanje ovih laboratorija bitno je i za ispunjavanje uslova za otvaranje poglavlja 12, koje se odnosi na bezbednost hrane. Doneli smo i nove pravilnike za meso i jaja. A kada je reč o količini aflatoksina u mleku, naša zemlja teži usklađivanju sa evropskim standardima. U Srbiji je dozvoljena količina 0,25 mikrograma po litru, dok je u EU 0,05 grama.

Prema Nedimovićevim rečima, Srbija izvozi mleko u zemlje u okruženju i standardi su usklađeni sa njihovom regulativom. Naša država nema velike količine mleka da bismo mogli da izvozimo u EU.

- Otvaranje nove akreditovane laboratorije za ispitivanje mleka važan je korak ne samo u unapređenju bezbednosti i kvaliteta hrane u Srbiji, već i za put Srbije ka članstvu u EU - istakao je Sem Fabrici, šef Delegacije EU u Srbiji.

- Poglavlje 12, koje se odnosi na bezbednost i kvalitet hrane, najkompleksinije je i tehnički najzahtevnije poglavlje u procesu pregovora o članstvu u EU. Srbija zaslužuje da ima najbolje standarde po pitanju kvaliteta hrane, a ovaj centar predstavlja dodatno ohrabrenje u procesu pristupanja Srbije EU. Oko 4,5 miliona evra, od ukupno osam miliona koliko je EU izdvojila za Direkciju, uloženo je u rekonstrukciju Centra, a ostatak za obuke zaposlenih.

Prema rečima ministarke za evropske integracije Jadranke Joksimović, država je uspela da od 2014. “otkoči” ovaj projekat znatnim izdvajanjem budžetskih sredstava.

Foto Tanjug


SISTEM PREMIJA

LABORATORIJA za ispitivanje kvaliteta mleka u Srbiji pomoći će razvoju mlečnog govedarstva, jer će obezbediti superviziju svega što se dešava u vezi sa mlekom na prostoru naše zemlje, kazao je ministar Nedimović.

- Rad laboratorije biće i osnova za uvođenje sistema premija za mleko po kvalitetu i to bi moglo da se sprovede do kraja ove godine - najavio je Nedimović. - Da bi se to ostvarilo, potrebno nam je i da se prethodno izmeni zakon o podsticajima i uvedu skale plaćanja u odnosu na kvalitet, a to će biti urađeno u trećem kvartalu 2019. Ne može se plaćati isto svima, bez obzira na kvalitet mleka.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije