OVDE ĆE EL ČAPO PROVESTI OSTATAK ŽIVOTA: Odavde niko nikada nije pobegao, a u skučenoj samici će biti 23 sata dnevno! Tu se nalaze najokoreliji kriminalci (VIDEO)
Foto: AP, Printscreen

iza rešetaka

OVDE ĆE EL ČAPO PROVESTI OSTATAK ŽIVOTA: Odavde niko nikada nije pobegao, a u skučenoj samici će biti 23 sata dnevno! Tu se nalaze najokoreliji kriminalci (VIDEO)

Planeta -

Najveći meksički narko-bos Hoakin Guzman, poznatiji kao El Čapo, proglašen je krivim po 10 tačaka optužnice za trgovinu drogom.

Iako će presuda biti saopštena u junu, pretpostavlja se da će ostatak života provesti iza rešetaka.

Narko-bos (61) će najverovatnije biti poslat u Kolorado, u zloglasni zatvor "ADX Florens".

Kako se navodi, nikome nije dosad pošlo za rukom da pobegne iz ovog zatvora.

El Čapo neće biti usamljen, u ovoj ustanovi nalaze se mnogi okoreli kriminalci, poput bombaša i terorista. Primera radi, tu su Džohar Carnajev, koji je eksplozivom ubio troje i ranio 280 ljudi na Bostonskom maratonu, Abu Hamza, radikalni islamista koji umesto ruke ima kuku i Ted Kačinski koji je sejao strah širom Amerike kada je slao pisma-bombe.

foto: AP

"ADX Florens" otvoren je 1994. godine, a izgrađen je tako da se stražari zaštite u najvećoj mogućoj meri jer je u prošlosti bilo mnogo propusta, pa čak i žrtava u obračunima zatvorenika i čuvara.

foto: AP

Uslovi u zatvoru su izuzetno teški. Robijaši provode 23 sata u samicama dimenzija dimenzija 2x3,60 metara. Zastakljeni prorez 120x10 centimetara omogućava samo pogled u nebo, pa zatvorenici ne mogu ni da naslute u kom delu zatvora se nalaze. Svaka ćelija ima betonski krevet, pisaći sto, hoklicu i policu. Kompleks je opasan bodljikavom žicom.

foto: Youtube/Printscreen

"U Gvantanamu su imali mnogo bolji tretman nego mi ovde", rekao je jedan zatvorenik koji je uslove u ovom zatvoru opisao kao nehumane.

Iz najbolje obezbeđenog zatvora u SAD još niko nije uspeo da pobegne, pa je zbog toga poznat i kao “Alkatraz Stenovitih planina”. Ovde su zatvoreni počinioci najtežih zločina, koji, prema rečima Normana Karlosa, bivšeg direktora Uprave za zatvore (BOP) “nemaju nikakvog poštovanja prema ljudskom životu”.

foto: Profimedia

Zatvorski kompleks je delimično pod zemljom i okružen je veoma visokim zidinama tako da zatvorenici ne mogu da vide dalje od njih.

Zbog toga su potpuno dezorijentisani, što je i bio cilj, kako bi se sprečili mogući pokušaji bekstva.

Kurir.rs/Mirror Foto: AP/Youtube

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track