Zbog povika "Tuđman je zločinac" osuđen na zatvor i ne sme da priđe spomeniku

Zoran Erceg koji je tokom ceremonije otkrivanja spomenika Franji Tuđamanu uzviknuo da je bivši hrvatski predsednik ratni zločinac, osuđen je danas na 15 dana zatvora, uslovno na 12 meseci.
To znači da u narednih godinu dana ne sme da ponovi delo jer će ići 15 dana u zatvor. Osim toga, Prekršajni sud u Zagrebu naložio je Ercegu i godinu dana zabrane približavanja Tuđmanovom spomeniku.
 
Nevladine organizacije okupljene u Kući ljudskih prava Zagreba izrazile su danas zabrinutost zbog današnje presude izrečene Ercegu, koji je tokom podizanja spomenika Franji Tuđmanu izjavio da je bivši hrvatski predsednik zločinac, čime je, kako se navodi, prekršio javni red i mir i izazvao "opšte zgražanje".
 
NVO Documenta - centar za suočavanje s prošlošću, Centar za mirovne studije i Građanski odbor za ljudska prava smatraju da je presudom Ercegu prekršena Evropska konvencija o zaštiti ljudskih prava koja štiti pravo na slobodu izražavanja i okupljanja građana uključujući i izražavanje kritičkih stavova koji su suprotni aktuelnoj politici ili dominantnom društvenom uverenju.
 
"Slobodno izražavanje kritičkog mišljenja na protestu koji se održava na mestu okupljanja najviših nosilaca državnih funkcija osnovna je norma slobodnog i pluralističkog društva. Evropski sud za ljudska prava još je 70-tih godina utvrdio standard zaštite prava na slobodu izražavanja u demokratskom društvu kojim se takođe štiti pravo na izražavanje ideja ili stavova koji se mogu smatrati uvredljivim, šokantnim ili uznemirujućim za državu ili bilo koji dio pučanstva", navodi se u saopštenju.
 
Zbog toga, navodi se, organizacije za ljudska prava smatraju da se ovom presudom ugrožavaju sami temelji demokratskog društva.
  • pindžika

    14.02.2019 11:26
    @Novica
    Kriv samo Tuđman, a Sloba ništa? Hrvatska je ustavu SFRJ imala pravo na samoopredeljenje. Ne može se samo Tuđman kriviti. A naravno da nije bio cvećka, i da tim spomenicima tu nije mesto.

    @Branko
    Nije baš ni kod nas mlaka reakcija na "Vučiću, pe*eru".
  • Обсарвер

    14.02.2019 10:24
    ''Отац Нације''
    Они су га тако прогласили, значи Нација им је врло млада, а ''Отац'' је избегао робију, као ратни злочинац, јер га је пре тога однела неизлечива болест. Наравно да је ''Млада Нација'' подељена око доприноса Оца. Споменик му дижу лезилебовићи, никоговићи, који су профитирали, захваљујући Оцу. Поштен свет има такво мишљење, које је за затвор, када га јавно изнесе, као у овом случају. По мом мишљењу Отац их је вратио бар 30 год. у назад у економском и сваком другом смислу. Када им то буде дошло до мозга, онда ће и да руше ове споменике !
  • Branko

    13.02.2019 17:26
    Ovde kod nas mozes da kazes i zivom i mrtvom predsedniku sto god ti padne na pamet i nikom nista.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Region i svet

Norveška povećava vojnu pomoć Ukrajini

Norveška će ove godine vojnu pomoć Ukrajini povećati za sedam milijardi kruna (oko 590 miliona evra), na 22 milijarde kruna (1,9 milijardi evra) - najavio je danas premijer Jonas Gar Store.

Belorusija zabranila Dojče vele

Beloruske vlasti proglasile su danas beloruski servis nemačkog državnog medija Dojče vele ekstremističkom organizacijom i zabranile njegove aktivnosti u zemlji.