Tadić: Nisam dogovarao koaliciju sa Kneževićem 1Foto FoNet/ Nenad Đorđević

Predsednik Atlas grupe Duško Knežević nikada nije bio kod mene na sastanku sa Milutinom Mrkonjićem na temu formiranja koalicije sa SPS-om, navodi se u pisanoj izjavi Borisa Tadića, nekadašnjeg predsednika Srbije, sada lidera opozicionog SDS.

Odbegli vlasnik Atlas grupe Duško Knežević, koji se zbog sukoba sa crnogorskim vlastima nalazi u Londonu, tvrdi da je po nalogu predsednika Crne Gore Mila Đukanovića platio 50.000 evra advokatu da izvuče Stanka Subotića Caneta iz zatvora u Moskvi. Knežević kaže da je taj novac isplatio iz svoje banke u Moskvi, a 50.000 evra mu je kasnije vratio Đukanović preko jedne zajedničke drugarice.

„Tačno je da sam dao novac za Subotića. U tom momentu nalazio sam se u Vili u Užičkoj u Beogradu zajedno sa Milutinom Mrkonjićem, Borisom Tadićem i Mikijem Rakićem, jer sam po Đukanovićevom zadatku išao tamo da SPS napravi koaliciju sa DS-om kako Vojislav Koštunica ne bi više bio premijer“, rekao je Knežević za podgorički portal Borba, preneli su mediji u regionu.

– Pored iznošenja te neistine, Knežević tvrdi da je na tom navodnom sastanku bio „po Đukanovićevom zadatku, kako bi DS napravio koaliciju sa SPS-om“, čime otvoreno priznaje nameru Mila Đukanovića da se meša u unutrašnju politiku druge države. Bez obzira na to da li je postojala takva namera i zadatak, svakako da nisam pregovarao formiranje koalicije sa Kneževićem, napisao je Tadić.

Dodao je i „sa Mrkonjićem sam vodio razgovore tek kada je dogovorena koalicija i to na temu strateškog aspekta izgradnje infrastrukture u Srbiji i na tim sastancima on je kao potpredsednik stranke učestvovao sa Dačićem, a ne sa Đukanovićevim tajnim izaslanicima“.

– Opšte je poznato da sa Đukanovićem nisam imao dobru komunikaciju nakon našeg razilaženja na temi regionalne saradnje u borbi protiv organizovanog kriminala, pa me ne bi čudilo da je on zaista slao druge da tajno zastupaju njegove interese u Srbiji, ali u meni nisu imali sagovornika za tu teme. Dakle, ukoliko je Knežević i imao taj zadatak, sa mnom ga nije izvršio, navodi Tadić.

On ocenjuje da proteklih godina „mnogi poput Kneževića pokušavaju da podignu sebi cenu neistinitima tvrdnjama kako su učestvovali u formiranju te koalicije“. Istina je da sam o tome pregovarao jedino sa Ivicom Dačićem i da niko drugi nije imao uticaja na donošenje te odluke, osim nas dvojice kao predsednika stranaka, ističe Boris Tadić, dodajući da su „mnogi biznismeni, tajkuni, pa i diplomate su naknadno iznosili da su imali uticaj na formiranje te koalicije, ali istina je da je koalicija formirana pre nego što su oni to mogli da znaju ili da kažu bilo šta na tu temu“. Možda ih je Dačić obmanjivao o njihovom uticaju i na osnovu toga gradio odnose sa njima, ali ovo je jedina istina, kategoričan je nekadašnji predsednik Srbije.

Tadić ocenjuje i da crnogorski biznismen Duško Knežević pokušava da se upiše na listu „proganjanih“. „Iako je danas zgodno graditi odnos sa novom vlašću na temelju tvrdnji da vas je bivša proganjala, to je apsolutna neistina. Niti je bio proganjan, niti sam se ikada bavio tim čovekom. Knežević potpuno izlišno pokušava da me uplete u njegov sukob sa svojim političkim i finansijskim pajtašem Milom Đukanovićem i potpuno izlišno pokušava da me diskredituje tvrdnjama da su u vreme mog mandata vlade u Srbiji formirali biznismeni i tajni ili javni predstavnici drugih država. Pošto Knežević sam u ovoj izjavi priznaje da je čovek koji deluje po nalozima i zadacima, postavlja se pitanje po čijem nalogu sada iznosi ove neistine i sa kojim ciljem“, pita se Boris Tadić na kraju pisane izjave.

O zemljištu kod aerodroma

Duško Knežević kaže i da nije prihvatio zahtev Đukanovića da zemljište kod Aerodroma u Beogradu, koje se vodi na Subotića, „prebaci na sebe“. Podsetimo, u vreme vlasti Borisa Tadića protiv Subotića je vođen sudski postupak za šverc duvana, u kome je on pravosnažno oslobođen. Subotić je hapšen u Moskvi u proleće 2008, ali nije izručen Srbiji, već se na suđenju u Beogradu dobrovoljno pojavio tek nakon 2012. i odlaska Tadića sa vlasti. Nedavno su istraživački portali objavili da je Subotić vlasnik zemljišta kod Aerodroma „Nikola Tesla“. Beogradski nedeljnik Ekspres objavio je priču da su informacije iz najužeg kruga predsednika Aleksandra Vučića bile dostupne Subotiću preko advokatice Nevene Veselinović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari