Dostupni linkovi

Saudijski kralj i prestolonaslednik podržali palestinsku državu


Kupola na steni ili Hram nad stenom, odnosno Omarova džamija ili Zlatna kupola, Jersualim
Kupola na steni ili Hram nad stenom, odnosno Omarova džamija ili Zlatna kupola, Jersualim

Saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman izrazio je podršku Rijada za osnivanje nezavisne palestinske države s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom, javila je Vafa, zvanična agencija Palestinske uprave.

"Saudijski prestolonaslednik potvrdio je podršku Saudijske Arabije za Palestinu u svim forumima i pravo palestinskog naroda na nezavisnu državu s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradovm", izvestila je Vafa posle sastanka prestolonaslednika i palestinskog predsednika Mahmuda Abasa sinoć u Rijadu.

Abas se odvojeno sastao i sa saudijskim kraljem Salmanom koji je dao sličnu izjavu, prenela je saudijska agencija SPA. Kralj je rekao da Saudijska Arabija "permanentno stoji uz Palestinu i pravo bratskog palestinskog naroda na nezavisnu državu s istočnim Jerusalimom kao glavnim gradom".

Palestinski predsednik se sastao sa saudijskim liderima dan pre međunarodne konferencije o Bliskom istoku u Varšavi čiji su sponzori SAD i Poljska.

Nekoliko palestinskih zvaničnika reklo je da Palestinci bojkotuju taj skup koji se održava u vreme navoda o naporima za unapređenje veza Izraela i Saudijske Arabije i spekulacija da bi Rijad mogao izvršiti pritisak na Palestince da prihvate mirovni plan koji priprema administracija predsednika SAD Donalda Trampa.

Međutim, američki sajt Aksios je pre dva dana objavio interni dokument Ministarstva spoljnih poslova Izraela u kojem se zaključuje da Rijad neće podržati taj mirovni plan niti normalizovati odnose s Izraelom ukoliko jevrejska država ne učini "suštinske koncesije prema Palestincima".

XS
SM
MD
LG