“ZAR TAKO MALO CENITE NAŠE PRIJATELJSTVO?” Evo šta piše u pismu Vašingtona Prištini

Tanjug

12. 02. 2019. u 22:16

Pismo u koje je Tanjug imao uvid, a koje su SAD uputile Hašimu Tačiju, Ramušu Haradinaju i Kadriju Veseljiju, potpisalo je nekoliko američkih zvaničnika

“ЗАР ТАКО МАЛО ЦЕНИТЕ НАШЕ ПРИЈАТЕЉСТВО?” Ево шта пише у писму Вашингтона Приштини

Foto: Tanjug/AP

SAD su uputile oštro pismo prištinskim liderima sa zahtevom da ukinu takse Srbiji i BIH i upozorile ih da, dok to ne učine, odnosi sa njima neće biti vraćeni na raniji nivo, a ne isključuju ni mogućnost preispitivanja drugih, a ne samo bezbednosnih oblika saradnje sa Prištinom.

Pismo u koje je Tanjug imao uvid, a koje su SAD uputile Hašimu Tačiju, Ramušu Haradinaju i Kadriju Veseljiju, potpisali su Metju Palmer, zamenik pomoćnika državnog sekretara, Lora Kuper, zamenik pomoćnika sekretara za odbranu i Džon Erat, glavni direktor za evropske poslove u Savetu za nacionalnu bezbednost.

Pročitajte još:TAČI, HARADINAJ I VESELjI DOBILI OŠTRO PISMO IZ SAD: Ukinite takse na robu iz Srbije, inače...

Pismo u celini prenosimo:

"Kao što je predsednik Tramp napisao u svom pismu iz decembra 2018, ovo je trenutak da se iskoristi mogućnost napredovanja Kosova kao stabilne, prosperitetne i bezbedne zemlje, kroz normalizaciju odnosa sa Srbijom i preduzimanja ključnog koraka ka integraciji u evroatlantske institucije.

Od tada smo izražavali našu zabrinutost da bi određene akcije, uključujući i takse na proizvode iz Srbije i BiH, mogle ugroziti taj cilj. Te akcije podrivaju sposobnost SAD da nastave da sa vama saradnju na širokom planu zajedničkih ciljeva.

Nakon što na naše zahteve za suspendovanje taksi nije obraćena pažnja, odlučili smo da preduzmemo korake kako bi smo pokazali našu zabrinutost, uključujući i onu vezanu za naše partnerstvo u oblasti bezbednosti.

Za početak, odlučili smo se da odložimo planirani put na Kosovo generala Ora iz Nacionalne garde Ajove. Njegova poseta trebalo je da ima u fokusu bilateralnu bezbednosnu saradnju. S obzirom na akcije koje je vaša vlada preduzela, a koje nisu bile od pomoći, ne bi bilo primereno da do takve posete dođe. Pažljivo ćemo posmatrati druge aspekte naše saradnje i videti da li oni treba da budu suženi.

Kosovo nema boljeg prijatelja od SAD. Mnoge godine smo radili da bi se ostvarila budućnost u kojoj narod Kosova može da živi onako kako izabere, u miru. Kosovska borba za slobodu je osvojila maštu Amerikanaca. Hiljade američkih diplomata i vojnika je bilo lično uključeno u nastojanje da se izgradi budućnost za Kosovo.

Neverovatno je da nakon svega što smo zajedno učinili Kosovo toliko malo vrednuje naše prijateljstvo da ignoriše naš savet.

SAD su i dalje spremne da pomognu i podrže Kosovo da postigne sveobuhvatni sporazum o normalizaciji sa Srbijom u čijem centru bi bilo uzajamno priznanje koje bi bilo trajno primenljivo i korisno za obe strane.

Poslednjih 20 godina, to je bio nemoguć cilj. Iako i dalje težak to je put kojim se mora proći da bi se došlo do budućnosti u bezbednosti i prosperitetu.

Naša namera je da vidimo da se Srbija, kao i Kosovo ponašaju odgovorno, da bi proces dijaloga vratili na kolosek.

Prvi korak na tom putu mora biti ukidanje taksi. Dok to ne učinite ne možemo vratiti naše odnose na naš raniji robustni nivo."

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (15)

Mikele

13.02.2019. 02:37

jedva cekam da ovi siptari najure amere iz bondstila !!! ameri misle da znaju sa kime se 'sprijateljili' ???

Simon

13.02.2019. 06:24

E moji Ameri,ne znate vi sa kim imate posla.Srbija je odvajala i gradila celo Kosovo i sad otplacuje dugove,da bi kosovari rekli sve je to sad nase.

Никола У.

13.02.2019. 06:34

Све ово натезање Американаца и Шиптара око такси је глума ради куповине времена : новац, оружје, опрема и друга логистика дотичу непрекидно, а што де видело и на седници Савета безбедности УН пре недељу дана. Амери тренутно руше Венецуелу, а као не могу ра реше једног Харадинаја већ га као нешто моле?!?!???

dobrovoljac

13.02.2019. 06:49

jasno ih savetuju posto su sve poslagali od Brisela priznavanja,vojske i svega da im je ovo bio zadnji voz da im nameste nezavisnost pre nego amerika izgubi dominaciju u globalnoj moci koja je vec znacajno oslabila.Sa taksama siptari cine Srbiji uslugu imamo razlog za zamrznemo pregovore ili ih vratimo na pocetak.Samo napred braco siptari srljajte iz greske u gresku.

Анти Антифа

13.02.2019. 06:53

Све у склопу пропаганде побољшања имиџа САД у србском народу

električar

13.02.2019. 07:11

Opa ! Da li to Amerikanci mole Albance ? E, pa, priredba je definitivno mnogo providna ...

Toko

13.02.2019. 12:20

Amerikanci klece pred Albanskim teroristima. Iz tog straha im i prave drzavu. Znaju da je 11 sep. zanemarljiv u odnosu na ono sto bi im Siptari napravili.

Sneki

13.02.2019. 12:38

Kosovska borba za slobodu osvojila je maštu Amerike, koji cinizam, sloboda od koga. Uživali su veća prava od svih, a ako toliko vole slobodu što su je oduzeli svojim Crncima i Indijancima

Кичо

13.02.2019. 23:00

Американци где су интенверисали у име слободе и демократије остављали су само хаос.