Linkovi

Dragan Janjić: Postoji grupa koja kontinuirano planira pritisak na novinare


Konferencija o napadima na novinare u Medija centru u Beogradu, 12. februara 2019.
Konferencija o napadima na novinare u Medija centru u Beogradu, 12. februara 2019.

Obaveza je države da štiti novinare koji rade svoj posao, poručio je u utorak u Beogradu predstavnik Evropske federacije novinara Mehmet Koksal i naglasio da će ova organizacija prijaviti sve slučajeve napada, kao što je prijavljen i slučaj Milana Jovanovića svim evropskim i međunarodnim institucijama.

I sam novinar, Koksal je rekao da su i on i njegova porodica bili napadnuti, i ocenio da je u takvim situacijama važna podrška kolega.

Srpska država treba da odgovori na pitanje zbog čega i dalje javnim novcem finansira medije koji šire govor mržnje - rekao je još Koksal:

"I tražićemo od srpskih vlasti da nas izveste o statusu svakog od ovih slučajeva i šta su uradili u svakom od ovih slučajeva, i to na međunarodnom nivou", istakao je Koksal.

Potpredsednik NUNS-a i glavni i odgovorni urednik agencije Beta Dragan Janjić pozvao je predstavnike vlasti da prestanu sa napadima na medije koji kritički izveštavaju o društvu i dodao da je javnost jedina zaštita novinara.

Govoreći o pretnjama koje dobio na Fejsbuk stranici "Srbija NAŠA zemlja", Janjić je zatražio da se otkrije ko stoje iza te stranice i dodao da je već pozvan od strane Tužilaštva da da izajvu.

On je izjavio da je važno ukazati na to "kakvu poruku političari kroz medije šalju" i dodao da "pretnje ne smeju biti tolerisane":

"Ono što je jasno je da postoji kontinuitet. Postoji grupa ljudi koji kontinuirano misli i planira kako će da vrši pritisak na novinare. Ne samo na mene, nego i na druge novinare. To je jako zabrinjavajuće", rekao je Janjić.

Novinarka Gordana Suša je najavila da će podneti tužbu protiv glavnog urednika televizije Hepi Milomira Marića i te televizije zbog uvreda i optužbi koje je izneo na njen račun.

"Neprijateljstvo dolazi sa vrha vlasti", ocenila je Suša: "Kad vi imate u parlamentu poslanike, a ja ću navesti samo jednog - gospodina Atlagića, koji je direktno čitao spisak nepodobnih novinara, onda šta se čudimo što ta puška koja visi na zidu će nekada okinuti. I okine", izjavila je Suša.

Predsednik Nezavisnog udruženja novinara Vojvodine Nedim Sejdimović je rekao da se organizovana kampanja protiv njega često dešavala u vreme kada su se dešavali protesti. Prethodno je to bilo tokom "Protesta protiv diktiature", a ovih meseci "Jedan od pet miliona", objasnio je Sejdimović.

On je kazao da samo društvo u Srbiji postaje "sve brutalnije i jezivije" i da "ova količina mržnje i nasilja može voditi mnogo ozbiljnijim posledicama".

Predsednica Sindikata medija Crne Gore Marijana Camović osudila je napade na novinare u Srbiji i kazala da je Regionalna platforma Zapadnog Balkana za zagovaranje medijskih sloboda i bezbednosti novinara reagovala 15 puta do sada u Srbiji.

Ona je navela da je uočen novi trend, a to je "porast različitih pritisaka, etiketiranjem, diskriminacijom, pa i nepozivanjem na dogadjaje".

XS
SM
MD
LG