BiH

"Vlada RS podržava elektronsku registraciju preduzetnika"

"Vlada RS podržava elektronsku registraciju preduzetnika"
Foto: Ilustracija | "Vlada RS podržava elektronsku registraciju preduzetnika"

BANJALUKA - Premijer Republike Srpske Radovan Višković rekao je da Vlada podržava postupak elektronske registracije preduzetnika u Srpskoj.

Tokom skupštinske rasprave o Nacrtu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti, Višković je naveo da će Vlada pokušati da oslobodi svakog građanina u ovom postupku pribavljanja raznih potvrda o kažnjavanju i plaćanju poreza, te da će to elektronski provjeravati službenici u Poreskoj upravi i sudu.

On je naglasio da Vlada ozbiljno radi na pitanju naplate poreza i doprinosa Republici Srpskoj, te da neće dozvoliti nikome da izbjegava plaćanje ovih obaveza.

Nacrtom izmjena i dopuna Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti propisuju se uslovi i način sprovođenja postupka elektronske registracije preduzetnika. 

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević, obrazlažući ovaj akt u parlamentu Republike Srpske, rekao je da su razlozi za donošenje ovog zakona sadržani u potrebi nastavka reforme registracije privrednih subjekata, a koja obuhvata i propis kojim se uređuje postupak registracije subjekata koji posluju u formi preduzetnika.

Nacrtom zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zanatsko-preduzetničkoj djelatnosti mijenja se i koncept u vezi sa dostavljanjem dokumenata, kojima se potvrđuju uslovi za registraciju osnivanja privredne forme preduzetnika.

Podaci će se, kako se navodi u obrazloženju nacrta, ubuduće provjeravati uvidom u elektronske evidencije o podacima koji se vode kod Ministarstva unutrašnjih poslova i Poreske uprave Republike Srpske. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije