Najnovije vesti
Vesti Društvo
"VEĆ SPREMAMO SPISAK KANDIDATA" Bahata direktorka "Vinče" odlazi posle serije skandala, a evo kada STIŽE ZAMENA

"VEĆ SPREMAMO SPISAK KANDIDATA" Bahata direktorka "Vinče" odlazi posle serije skandala, a evo kada STIŽE ZAMENA

Novi v.d. direktora Instituta za nuklearne nauke "Vinča" biće imenovan na sednici Upravnog odbora zakazanoj za 22. februar, saznaje "Blic".

milica marceta kaninski slavko karic Foto: Institut za nuklearne nauke "Vinča" / Promo
milica marceta kaninski slavko karic

Aktuelna direktorka "Vinče" Milica Marčeta Kaninski biće na ovoj poziciji najduže još dva dana. Kako naš list saznaje, njena ostavka se očekuje najkasnije do četvrtka, pošto je njen nevenčani muž Slavko Karić, koji takođe radi u Institutu, uhapšen zbog trgovine uticajem.

- Sednica Upravnog odbora Instituta zakazana je za 22. februar. Za tu sednicu sprema se razrešenje Marčete Kaninski i imenovanje vršioca dužnosti direktora - rekao je "Blicu" izvor iz Ministarstva nauke.

S obzirom na to da materijal za UO mora biti poslat najkasnije pet radnih dana pre sednice, Marčeta Kaninski će ostavku podneti najkasnije do četvrtka.

- Već spremamo listu potencijalnih kandidata za Marčetino mesto. V.d. direktora ide po zakonu na šest meseci, nakon čega će se birati generalni direktor - rekao je izvor "Blica".

Primer bračnog para iz Instituta "Vinča" - direktorke Marčete Kaninski i Slavka Karića - najbolje pokazuje da bahatost i alavost ne znaju za granice. Njemu nije bilo dovoljno to što mu je supruga podigla platu na 270.000 dinara, koliko i sama prima, nego je još tražio i mito od 4.000 evra, zbog čega je i uhapšen.

Karić i direktor Centra za motore u Institutu Branko Spajić su od oštećenog, koji radi u Institutu, zahtevali i primili 4.000 evra da ne bude premešten na drugo radno mesto.

Milica Marčeta Kaninski i Slavko Karić
Foto: Institut za nuklearne nauke "Vinča" / Promo
Milica Marčeta Kaninski i Slavko Karić

Klupko malverzacija u Institutu počelo je da se odmotava u decembru, kada su otkrivene brojne malverzacije direktorke, o čemu je "Blic" pisao serijal tekstova.

Otkako je postavljena na to mesto, Marčeta Kaninski je podigla plate svom mužu, njegovom bratu i sestri, ali i potrošila milione na luksuzne automobile, stilski nameštaj i "reklamni materijal". Zahvaljujući uzbunjivačima, otkriveno je da je direktorka svom suprugu podigla platu za 100.000 dinara i namestila mu mesečno primanje od 270.000, što je izazvalo nezadovoljstvo zaposlenih.

Šal, torba za plažu, pamučni peškir - sve na račun Instituta

Bahata direktorka okružila se sa čak pet pomoćnika, što se nije dogodilo poslednjih 70 godina. Ženski šal od prirodne svile, mirišljave jelkice, torba za plažu, pamučni peškir težine 550 grama, ručno oslikana staklena činija sa čokoladicama - samo su deo poduže liste "preko potrebnih" stvari koje je naručila Milica Marčeta Kaninski. Ona je potrošila čak šest miliona dinara na različite stvari i "reklamni materijal", među kojima su i rukavice od ovčje kože.

Nekoliko desetina miliona uloženo je u vozni park, dok je dva miliona potrošeno na skupoceni stilski nameštaj, mahom od crne goveđe kože, kojim je oplemenila njoj najbitnije prostorije u Institutu.