BiH

Razmotren Nacrt zakona o izmjeni Zakona o privrednim društvima

Razmotren Nacrt zakona o izmjeni Zakona o privrednim društvima
Foto: Srna | Razmotren Nacrt zakona o izmjeni Zakona o privrednim društvima

BANJALUKA - Narodna skupština Republike Srpske razmotrila je danas Nacrt zakona o izmjeni Zakona o privrednim društvima, čiji je cilj nastavak reforme u skladu sa opredjeljenjem Vlade Srpske za uspostavljanje mogućnosti za podnošenje prijave za registraciju osnivanja i poslovnih promjena elektronskim putem.

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević je u završnoj riječi o nacrtu ovog akta rekao da će prijedlozi poslanika, izneseni tokom skupštinske rasprave, biti detaljno razmotreni i analizirani kako bi se napravio što bolji zakon.

Potpredsjednik Narodne skupštine Milan Petković istakao je da elektronska registracija privrednih društava predstavlja unapređenje, ali da treba definisati ko će vršiti kontrolu registracije s obzirom na to da notari u budućnosti neće obavljati ovjeru potpisa osnivača ili ovlašćenog lica.

Petković je rekao da problem mogu predstavljati nadripisari koji u tom smislu nikome neće podnositi račun za svoj rad.

"Suštinsko pitanje je - da li će nas izmjene ovog zakona koštati više ili manje?", upitao je Petković, tokom poslaničke rasprave o Nacrtu zakona o izmjeni Zakona o privrednim društvima.

Šef Kluba poslanika Demosa Spomenka Stevanović rekla je da će Zakon o izmjeni Zakona o privrednim društvima i uvođenje elektronske registracije donijeti efikasniju, jeftiniju i bržu registraciju privrednih subjekata, te da Vlada treba da nastavi sa reformama u ovoj oblasti.

Šef Kluba poslanika SDS-a Miladin Stanić rekao je da će se elektronskim putem pojednostaviti registracija privrednih subjekata, ali da privreda Srpske ima problem sa korupcijom i sudovima, jer neki stečajni postupci u preduzećima traju predugo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije