Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
„DA SE NISMO BRINULI O NJEMU, UBISTVA BI POČINO U BANJALUCI“ Šta kažu stručnjaci koji su radili na resocijalizaciji serijskog ubice

„DA SE NISMO BRINULI O NJEMU, UBISTVA BI POČINO U BANJALUCI“ Šta kažu stručnjaci koji su radili na resocijalizaciji serijskog ubice

Serijski ubica Edin Gačić nakon izlaska iz zatvora nastanio se u Banjaluci, a samo zahvljajući pravovremenoj reakcijom nadležnih institucija Srpske, sprečeno je da počini ubistva u Srpskoj.

O edin gacic foto facebook Foto: Facebook / screenshot
O edin gacic foto facebook

Dok je trajala potraga za Gačićem, koji je danas ubijen, razgovarali smo sa stručnjacima koji su radili na pokušaju njegove rehabilitacije.

Jedan od njih koji je imao na desetine sastanaka sa Gačićem ispričao nam je da je on veoma bolestan čovek.

- Sada je kao ranjena zver, ubiće svakog ko mu stane na put - priča naš sagovornik pre nego što je Gačić danas popodne ubijen.

Prema njegovim rečima Gačić je u Banjaluku došao krajem jula 2017. godine i odmah su reagovali Centar za socijalni rad Banjaluka, MUP Srpske, kao i druga nadležna ministarstva.

- Održali smo sastanak sa Gačićem i objasnili mu šta ćemo i na koji način raditi. Složio se sa nama i nije pravio nikakve probleme. Ubrzo smo ga zaposlili da volontira u jednoj nevladinoj organizaciji – kaže naš sagovornik.

Ističe da su sa njim radili, na način na koji to niko do tada nije radio i da je to veoma uticalo na Gačićevo ponašanje.

- Rekao je da se prema njemu niko nije ponašao na takav način, pa čak ni njegova majka. Svakodnevno smo se sastajali sa njim i pričali, međutim videlo se da se taj čovek ne može na taj način rehabilitovati. Da nismo imali takav odnos prema njemu, sigurno bi u Banjaluci krenuo u svoj ubilački pohod – pojasnio je sagovornik Srpskainfo.

Dodaje da je bilo utvrđeno da ga moraju prebaciti u Zavod za forenzičku psihijatriju na Sokocu, ali da ih je tada razočaralo Ministarstva pravde FBiH.

- Tadašnji ministar pravde RS Anton Kasipović je lično zvao ministra pravde FBiH i tražio od njega da se Gačić prebaci na psihijatriju u Sokocu. U međuvremenu tadašnji ministar zdravlja RS Dragan Bogdanić je dogovorio sve oko finansiranja njegovog lečenja. Međutim, iz federalnog ministarstva pravde odlučili su da odbiju našu inicijativu – istakao je ovaj stručnjak.

Foto: Edin Gačić/Youtube/Screenshot / RAS Srbija

Kaže da je Gačić imao kuću sa sestrom u jednom prigradskom naselju kod Banjaluke, ali da ga je sestra izbacila.

- Na jednom od razgovora sa njim rekao mi je da oseća da bi mogao napraviti neki problem, ali da to ne želi zbog nas jer smo bili dobri prema njemu. Rekao je i da će zbog toga napustiti Banjaluku – kaže pomenuti izvor.

Dodaje da je Gačić imao stan u strogom centru Banajluke, u istoj zgradi gde živi jedan visoki funkcioner.

- On se zatim odselio iz Banjaluke i prodao taj stan. Sa tim je tu završen naš posao koji smo imali sa njim – pojasnio je na kraju naš sagovornik.

Još jednom je ponovio da bi sve bilo drugačije da su ga tada smestili na psihijatriju u Sokocu, jer je bilo samo pitanje dana kada će nekog opet ubiti.

U Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske rekli su nam da tokom boravka u Banjaluci, Gačin nije napravio nijedan bezbednosni problem, a da je sve vreme bio pod nadzorom policije.

U Centru za socijalni rad Banjaluka rekli su za Srpskainfo da su bili obavešteni o puštanju Gačića na slobodu i da su dopili dopis gde je bilo evidentno da je reč o visoko rizičnoj osobi.

- Centar je imenovao stručni tim koji je istog dana pokrenuo niz inicijativa, usmenih i pismenih, prema MUP i Klinici za psihijatriju. Od nadležnog psihijatra smo dobili odgovor da Klinika za psihijatriju Banjaluka nema uslova za lečenje ovakvih lica. Jedina ustanova na području BiH koja se bavi tretmanom ovakvih lica je Zavod za forenzičku psihijatriju u Sokocu – rekli su CSR.

Budući da je tada, Edin još uvek bio na izdržavanju kazne, u korespodenciji sa Federalnim ministarstvom pravde dobili su odgovor da je upućivanje na lečenje u Sokolac, isključivo u nadležnosti sudova. To je značilo da bi mogao ići na lečenje, tek nakon počinjenog novog krivičnog dela.

- Nakon svega što je preduzeto, evidentna je bila činjenica da se bez “novog događaja” neće nastaviti Edinovo lečenje, iako je to bilo nužno i preko potrebno. U dopisu KPZ Bihać je između ostalo naznačeno da je svojevremeno pobegao iz zatvorenog “odela forenzike” u koji ni nakon hapšenja nije vraćen – pojasnili su u CSR.

U podršci Centra je bio do decembra meseca 2017. godine, za koje vreme je bio korisnik mnogi njihovih usluga i prava: od zbrinjavanja, gotovo svakodnevnog savetodavnog rada, jednokratnih novčanih pomoći, pomoći u hrani do podrške u adaptaciji i integraciji u sredinu u koju se vratio. Imao je i podršku u pravcu povrata svoje predratne imovine, te je u periodu dok je boravio u Banjaluci vratio porodični stan.

Podsetimo, u međuvremenu policija traga za Gačićem zbog sumnje da je prošle sedmice ubio Sauda Sultanovića u Konjicu, te u subotu uveče policajca Mahira Begića.

Istražitelji su dobili balistički nalaz kojim je nepobitno utvrđeno da su čaure pronađene u Suhodolu i one u Konjicu nakon ubistva Sultanića ispaljene iz istog oružja. Utvrđeno je da su ispaljene iz automata M–56, takozvanog šmajsera. Na licu mesta nisu uočeni tragovi koji bi potvrdili da je bilo borbe između policajca i ubice.

Policajac je pronađen u ležećem položaju, a vanjskim pregledom tela nađene su povrede isključivo od ispaljenih metaka. U Begića su ispaljena tri hica u grudni koš, te jedan u glavu. Begićev službeni pištolj je ubica odneo sa sobom, kao i dva okvira sa za sada nepoznatim brojem metaka.

Za Gačića se zna da je bio bivši pripadnik odreda El Mudžahid, a da posle rata ubio saborca Ismeta Gunića i svoju majku Sifetu, zbog čega je bio osuđen na 20 godina zatvora.

Tvrdio da je zdrav

U CSR Banjaluka rekli su da je već tokom prvih razgovora sa Edinom Gačićem istaknuta mogućnost pružanja podrške u eventualnom lečenju, što je on energično odbijao.

- Tvrdio je da je oduvek bio zdrav, i fizički i mentalno. Poslednji mesec dana nam se obraćao ređe, a i kad bi došao delovao je zadovoljno, naglašavajući da je prilično samostalan u svakom smislu. Nakon prodaje stana, predočio nam je svoje planove o selidbi i zahvalio se na “profesionalnom odnosu i ukazanoj pomoći” – istakli su u CSR.