Dostupni linkovi

El Chapo proglašen krivim na suđenju u New Yorku


Joaquin "El Chapo" Guzman
Joaquin "El Chapo" Guzman

Najpoznatji svjetski narko boss Joaquin "El Chapo" Guzman, koji je iz siromaštva u zabitim planinama ruralnog Meksika, postao šef globalnog narko carstva proglašen je krivim po 10 tačaka optužnice na sudu u New York-u kao i za vođenje kriminalne organizacije.

Presuda je stigla nakon 11 sedmica suđenja u Federalnom sudu u Brooklynu. El Chapo Guzman (61) se sada suočava sa mogućom doživotnom kaznom zatvora. Tužioci su naveli da je El Chapo stekao bogatstvo od 14 milijardi dolara kroz prevare, podmićivanja, ubistva i krijumčerenje droge.

Ozloglašeni šef kartela Sinaloa, jedan je od najpoznatijih figura u meksičkom ratu droge koji je potresao zemlju od 2006. SAD je izučen 2017. nakon što je godinu dana ranije uhapšen u Meksiku. Iako su nekoliko visokorangiranih figura ovog kartela izručeni SAD prije njega, Guzman je prvi koji je išao na suđenje umjesto prihvatanja krivice.

Suđenje koje je trajalo 11 sedmica ponudilo je svjedočenje 50 svjedoka, koji su dali javni i do sada neviđeni uvid u to kako funkcioniše Sinaloa karetel, koji nosi ime po meksičkoj državi iz koje potiče sam Guzman. Na suđenju su otkrivni detalji o biznisu ali i burnom ljubavnom životu El Chapa.

Primjera radi na suđenju je rečeno da je El Chapo jednom platio 100 miliona dolara bivšem meksičkom predsjedniku Enriqe Pena Nietu. Pena Nieto je negirao da je uzeo mito.

Kada je bio u zatvoru u Meksiku 2016., Guzman je podmitio jednog zatvorskog oficira sa 2 miliona dolara da bude prebačen u drugu zatvorsku ustanovu, ali je taj potez bio neuspješan.

Legendi od El Chapu doprinosi i činjenica da je dva puta na dramtičan način bježao iz najčuvanijih meksičkih zatvora, ali i kult "Robina Hooda" koji je njegovao kod najsiromašnijih u njegovom kraju u Sinaloi.

Američki tužioci kažu da je prokrijumačrio tone kokaina, marihuane i matanfetamina u SAD za više do dvije decenije djelovanja, konsolidujući svoju moć u Meksiku preko ubistva i ratova sa rivalskim kartelima.


XS
SM
MD
LG