Najnovije vesti
Vesti Republika Srpska
(VIDEO) STRAH VLADAO U ULICI SERIJSKOG UBICE IZ BOSNE Komšije noću nisu izlazile iz kuća: Hvalio se ubistvom majke i prijatelja

(VIDEO) STRAH VLADAO U ULICI SERIJSKOG UBICE IZ BOSNE Komšije noću nisu izlazile iz kuća: Hvalio se ubistvom majke i prijatelja

Serijski ubica iz BiH Edin Gačić, za kojim je danima trajala potraga zbog ubistva Sauda Sultanića u Podorašcu kod Konjica i pripadnika FUP-a Mahira Begića na području Suhodola kod Tarčina, ubijen je danas kod Kiseljaka.

porodicna-kuca-Edina-Gacica-u-Novoseliji Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
porodicna-kuca-Edina-Gacica-u-Novoseliji

Komšije Gačića iz Novoselije u Banjaluci ističu za Srpskainfo da su odahnuli kada su čuli da je savladan jer su se danima zaključavali i niko nije izlazio iz kuća, bojeći se da će se vratiti u njihovu ulicu.

Ovako za Srpskainfo počinje priču komšinica, koja živi u ulici Stefana Dečanskog u banjalučkom naselju Novoselija, gde je tri meseca živeo serijski ubica Edin Gačić, koji je bio najtraženija osoba u BiH.

Naša sagovornica ističe da je ona i rođaka ove porodice, ali nas je zamolila da ne objavljujemo njeno ime, jer se boji.

- Edina sam poznavala celi život. Oni su ovde u Novoseliji imali kuću, a živeli su u stanu u gradu. Često su dolazili ovde, jer mu je majka iz Novoselije - kaže komšinica ove porodice.

Prema njenim rečima, Edin je kao mladić bio normalan momak i nije pravio probleme. Kaže da ga, kada je počeo rat, dugo nije viđala.

- Tokom 2002. godine čula sam da je ubio majku, što je bilo veoma potresno. Sećam se sahrane, bilo je baš dosta policije, verovatno su mislili da bi se on mogao pojaviti, jer je tada bio u bekstvu – kaže naša sagovornica, piše Srpskainfo.

Hvalio se ubistvima

Priseća se da su svi ostali u šoku kada su u avgustu 2017. videli da je ponovo došao da živi u toj kući.

- Nisam mogla verovati da su ga pustili da tu živi. U našoj ulici ima dosta dece i samo sam na njih mislila. Po njegovom ponašanju i samom hodu videlo se da nije dobro. Uvek je bio sam, ali bi tako na ulici znao zaustaviti komšije i krenuti da priča s njima - istakla je pomenuta komšinica za Srpskainfo.

Kaže da Edin nije pričao o veri i sličnim stvarima, ali je o ubistvima pričao kao da se hvali.

- Čim bi zaustavio nekog od komšije, odmah bi rekao da je izašao iz zatvora gde je odslužio kaznu zbog ubistava. Čula sam da je jednom ušao u autobos i stao kod vozača i na glas rekao „Ja sam Edin Gačić, ubio sam majku i prijatelja, pa sam zbog toga bio u zatvoru“ - prepričava naša sagovornica.

Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija

Prema njenim rečima, od prvog dana kada se uselio u staru kuću, u njihovoj ulici je uvek bilo parkirano policijsko vozilo. Pratili su šta Gačić radi.

- Ja sam ga uvek izbegavala i nisam željela da pričam s njim. Jednom mi je jedan od tih policajaca rekao da se ne bojim, da je on samo komunikativan i da želi pričati. Rekla sam mu: „Pričaj ti s njim, ja ne želim“. Jedne večeri, kada sam prolazila, videla sam par dece kako preko ograde vire na njegov prozor. Prepala sam se šta bi im mogao uraditi i odmah sam počela galamiti na njih, da beže od Edinove kuće - priseća se komšinica ove porodice.

Sestra platila da ode

Ističe da je čula da mu je sestra isplatila 10.000 maraka da se iseli iz te kuće. Kada se to desilo, dodaje, svima je laknulo u ovoj ulici.

- Međutim, naša radost nije dugo trajala. Kada sam na dnevniku videla da je pobio ljude u Federaciji protrnula sam od straha. Kada smo čuli da ga policija ne može naći, pričala sam sa komšijama i svi smo bili u strahu da bi se mogao vratiti u našu ulicu - priča prijateljica ove porodice neposredno nakon što je obelodanjeno da je Gačić ubijen.

Pojašnjava da su svi danima zaključavali kuće i da žive duše nije bilo na ulici.

- Nekoliko komšija ima decu koja idu u školu u Banjaluku. Čula sam da sada svako veče stoje na stanici i čekaju da dođu autobusom, pa da ih vode kući. Boje se decu puštati da sama idu - rekla je naša sagovornica.

Kuća Ismeta Gunića
Foto: Siniša Pašalić / RAS Srbija
Kuća Ismeta Gunića

Ona je novinarima Srpskainfo pokazala kuću gde je živeo Edin i objasnila na koje bi sve načine mogao doći do kuće, a da ga niko ne primeti.

Druga naša sagovornica, koja živi nedaleko od Edinove kuće, priča da je njegova majka bila jako dobra žena i poticala je iz veoma dobre porodice.

- Pokojni Ismet Gunić, kojeg je ubio Edin, živeo je preko puta mene, pa sam zbog toga izbegavala svaki kontakt s njim. Kada se vratio u Novoseliju, viđala sam ga da šeta, ali je uvek bio sam. Sve komšije su ga ignorisale i nisu htele da imaju kontakte s njim - istakla je ova meštanka Novoselije.

Za Edinom Gačićem trajala je jedna od najvećih potraga ikada u BiH. Na stotine policajaca ga je tražilo zbog ubistva Suada Sultanića u Konjicu i policajca Mahira Begića u Sarajevu.