Najnovije vesti
Vesti Svet
Makedonski predsednik nije prisustvovao podizanju NATO zastave

Makedonski predsednik nije prisustvovao podizanju NATO zastave

Makedonski predsednik Đorđe Ivanov danas nije prisustvovao svečanoj ceremoniji povodom podizanja NATO zastave ispred zgrade vlade u Skoplju, prenosi TV Telma.

ivanov ap Foto: A. P. / RAS Srbija
ivanov ap

Iz kabineta predsednika najpre je bilo saopšteno da on nije dobio pozivnicu, a kasnije su potvrdili da je stigla, ali sa zakašnjenjem. Na te navode nije bilo komenatara iz makedonske vlade, osim tvrdnje da je Ivanov bio uredno pozvan, kao i svi ostali predstavnici vlasti i diplomate.

Ivanov je prošle nedelje "čestitao" građanima Makedonije potpisivanja Protokola o prijemu Makedonije u NATO, uz opasku da je taj primej "koštao" državu i građane odustajanje od ustavnog imena, nacionalnog identita i makedonskog jezika. Ivanov je, inače, prošle godine odbio da potpiše ukaz o stupanju na snagu Prespanskog sporazuma, što je bio uslov za učlanjenje u NATO.

Današnjoj ceremoniji podizanja zastave NATO, osim Ivanova, nisu prisustvovali ni lideri najveće opozicione stranke VMRO-DPMNE Hristijan Mickoski i najveće albanske stranke u Makedoniji DUI Ali Ahmeti, kao ni poglavar Makedonske pravoslavne crkve arhiepiskop Stefan i bivši predsednik države Branko Crvenkovski.