SLUČAJ PORODICE LAZAREVIĆ IZ VRANJA: Na smeštaj za bolesno dete se čeka i duže od 60 dana

J. STOJKOVIĆ

12. 02. 2019. u 16:00

Nadležni o pokušaju porodice Lazarević iz Vranja da smesti svoje bolesno dete u neku od ustanova socijalne zaštite. Svih 18 ustanova je popunjeno i ima liste čekanja

СЛУЧАЈ ПОРОДИЦЕ ЛАЗАРЕВИЋ ИЗ ВРАЊА: На смештај за болесно дете се чека и дуже од 60 дана

Foto ilustracija

SLUČAJ porodice Lazarević iz Vranja, koja od oktobra prošle godine pokušava da pronađe privremeni ili trajni smeštaj za svog dvadesetogodišnjeg sina koji boluje od teške duševne zaostalosti i drugih poremećaja ponašanja, zbog čega su zakucali na vrata mnogih zdravstvenih ustanova i ustanova socijalne zaštite, po svemu sudeći nije usamljen, jer su ove ustanove prebukirane, pa se formiraju i liste čekanja.

Kako je za "Novosti" potvrđeno u Ministarstvu za rad i socijalna pitanja, postupak smeštaja korisnika u određenu ustanovu socijalne zaštite može da traje i duže od dva meseca.

- Nadležni centar za socijalni rad, posle podnošenja zahteva za smeštaj, pokreće postupak. Po izvršenoj proceni potreba korisnika, centar planira određene mere i usluge u njegovoj zaštiti, između ostalog i korišćenje usluge domskog smeštaja. Obrada zahteva traje do 60 dana, a sama realizacija smeštaja može biti odložena na određeni rok, s obzirom na to da sve ustanove za smeštaj osoba sa intelektualnim i mentalnim teškoćama imaju popunjene kapacitete i formirane liste čekanja za prijem na smeštaj - kažu u Ministarstvu.

Prema zvaničnim podacima, u Srbiji postoji 18 ustanova za smeštaj osoba sa intelektualnim i mentalnim teškoćama.

Srećko Lazarević, otac bolesnog mladića iz Vranja, kaže da su upali u začarani krug administracije kada se stanje njegovog sina znatno pogoršalo, pa je počeo da pokazuje znake agresivnosti.

Srećko Lazarević

- Ne sumnjam da se sve radi prema proceduri, ali nama je svaki dan borba, svaki dan nova muka, a meseci kao godine - kaže Lazarević. - Kao da nije dovoljna muka to što posle nege duge 22 godine sada treba da se odvojimo od njega i da ga smestimo u odgovarajuću ustanovu, jer su nas uverili da je za njega tako najbolje.

U vranjskom Centru za socijalni rad ranije nam je potvrđeno da je sve spremno za smeštaj ukoliko se od Ministarstva dobije zeleno svetlo. Međutim, iako se ovaj slučaj tretira kao urgentan, niko sa sigurnošću nije mogao da nam potvrdi kada će to biti.


DNEVNI BORAVAK ILI POMOĆ U KUĆI

U Ministarstvu napominju da korisnik može da dobije jednu od dnevnih usluga u zajednici, dnevni boravak ili pomoć u kući dok funkcioniše u prirodnoj sredini. Postoji mogućnost urgentnog smeštaja u prihvatilište, kada je korisnik ugrožen. Ove usluge se mogu koristiti u zavisnosti od toga da li su organizovane u opštini ili gradu u kome korisnik ima prebivalište ili u susednim gradovima. Kako nam je rečeno u porodici Lazarević, njima usluga privremenog smeštaja nije ponuđena kao alternativa do trajnog smeštaja.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije