Dostupni linkovi

Nakon napada na vaterpoliste: Zakazali policija i pravosuđe?


Sa tiskovne konferencije igrača i čelnika "Crvene zvezde" u Beogradu, 11. veljače
Sa tiskovne konferencije igrača i čelnika "Crvene zvezde" u Beogradu, 11. veljače

Dok u tužiteljstvu kažu da napadačima na srbijanske vaterpoliste ovog vikenda u Splitu prijeti zatvor i do 12 godina, analizirali smo jesu li za probleme poput ovog napada najodgovorniji policija i pravosuđe?

Država i njene institucije – pravosuđe i policija – nisu stali na kraj divljacima koji stvaraju nered, ocijenio je povodom najnovijeg nasilja nad vaterpolistima beogradske "Crvene zvezde" na splitskoj rivi doajen splitskog sportskog novinarstva Zdravko Reić.

"Ljudi se boje, boji se i policija i sudstvo. To je u Splitu svakodnevica i ne možemo govoriti da je ovo samo 'slučaj'. Kada se kaže da su građani pokušali pomoći vaterpolistima – to nije točno! Svi su se plašili! Nitko nije ništa kaza', dapače - gledali su i šutili, a ovi su se spasili bježanjem. Prema tome, Split je posta' jedan grad – sada će me mnogi zbog ovoga prozivat' - koji nema sigurnost", kaže Reić.

Reić je najoštrije protiv reakcija tipa – hajte, molim vas, takve stvari se dešavaju i drugdje po Hrvatskoj.

"Mi se orijentirajmo na Split! Mi građani Splita moramo dignut svoj glas i moramo izazvati policiju i sudstvo da brže, bolje i energičnije reagira, a ne da se dogodi slučaj ka' šta je sa onom svastikom , kada se nikada nije moglo otkriti tko je tu svastiku nacrta' i mrlja je pala na grad Split", ističe Reić.

Vaterpolist "Crvene zvezde" pokazuje ozljedu na tiskovnoj konferenciji u Beogradu
Vaterpolist "Crvene zvezde" pokazuje ozljedu na tiskovnoj konferenciji u Beogradu

Predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež Lada Peto Kujundžić kaže da je kod djela počinjenih iz mržnje, a o tome se na splitskoj rivi radilo, za građanstvo vrlo važno da brzo dobije odgovore.

"Tako da je važno dobiti i onaj zadnji odgovor – presudu. Dakle, odluku suda koja bi govorila 'To nije dopušteno! Tako se ne smije! To je ponašanje koje je protuzakonito i za to ide kaznena sankcija, i kaznena sankcija je ta i ta!' Mislim da građanstvo zaslužuje jednu bržu reakciju svih ovih institucija – od kaznene prijave, preko državnog odvjetništva do suda i odluke suda", kaže Peto Kujundžić.

Politički analitičar Žarko Puhovski u izjavi za Radio Slobodna Europa podsjeća na jednu od premisa vladajuće ideologije HDZ-a - da je Hrvatska stvorena u Domovinskom ratu, dakle na nasilju.

Puhovski: Imate zajednicu nastalu na nasilju
Puhovski: Imate zajednicu nastalu na nasilju

"I onda imate zajednicu nastalu na nasilju i toj zajednici ne možete tako lako osuđivati svako nasilje, nego samo 'njihovo' nasilje protiv 'našeg' nasilja, a nikako 'naše' nasilje protiv 'njihovog' nasilja. I to stvara atmosferu u kojoj mladi muškarci u adolescentskim i nešto kasnijim godinama – bez socijalnih šansi i tako dalje – odrastaju fantazirajući o svojim idolima – starijoj braći, roditeljima – koji su se eto borili, a oni nemaju nikakvu šansu nego da bace prvog Srbina kojeg vide na ulici u jarak ili – u Splitu je to lakše – u more", navodi Puhovski.

Dugoročno, lijek bi bio da se reducira broj nasilnih sadržaja iz prošlosti kako što su to reinterpretacijama prošlosti učinili Francuska ili Njemačka, ili socijalistička Jugoslavija naputkom CK SKJ iz jeseni 1965. godine da se slavne bitke obilježava ne više svake godine, nego jednom u pet godina, a ostalo da budu uži skupovi i lokalne manifestacije.

"To je dugoročno. Tu će trebati neko vrijeme da to počne djelovati. Kratkoročno - to je pitanje represije. Lokalno kratkoročno - to je pitanje može li Split funkcionirati neovisno o Torcidi ili je Torcida doista 'preuzela' Split?", zaključuje Puhovski.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG