PRELIMINARNI REZULTATI STUDIJE POKAZUJU: Posledica NATO bombardovanja porast malignih bolesti kod dece

Tanjug

12. 02. 2019. u 15:04

Predsednik skupštinske Komisije za istraživanje posledica NATO bombardovanja Srbije Darko Laketić kaže da preliminarni rezultati naučno-medicinske studije pokazuju značajan porast malignih oboljenja kod dece od pet do devet godina

ПРЕЛИМИНАРНИ РЕЗУЛТАТИ СТУДИЈЕ ПОКАЗУЈУ: Последица НАТО бомбардовања пораст малигних болести код деце

Foto: D.Milovanović

Predsednik skupštinske Komisije za istraživanje posledica NATO bombardovanja Srbije Darko Laketić kaže da preliminarni rezultati naučno-medicinske studije pokazuju značajan porast malignih oboljenja kod dece od pet do devet godina.


On kaže i da studija još nije završena, već da su ovo samo prvi rezultati, a da će konačni rezultati pokazati kakve su posledice po zdravlje stanovnika i po životnu sredinu izazvale NATO bombe.

Studija se radi u saradnji sa Institutom za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut", a Laketić kaže da su koristili specifičnu metodologiju za dokazivanje učestalosti obolevanja deca u određenoj generaciji.


PROČITAJTE JOŠ: Po obolevanju od raka smo na 12. mestu u Evropi

"Rizik za obolevanje je trebalo da bude isti za različite generacije u istom uzrastu. Međutim, ukoliko određena generacija pokazuje pojačanu stopu obolevanja u određenom uzrastu u odnosu na drugu generaciju mi sumnjamo da je neki faktor delovao na tu decu i doveo do pojačanog obolevanja", rekao je Laketić za Tanjug.

Podseća da su tokom NATO bombardovanja gađana skladišta nafte, naftna postrojenja, Petrohemija, Rafinerija nafte Novi Sad, trafostanice, fabrike boja i lakova, kada se u spoljšnju sredinu oslobodio veliki broj toksina.

"Ne govorim samo o osiromašenom uranijumu kao faktoru i uzročniku bolesti, već govorimo i o otrovima koji takođe deluju sinergistično sa njim. Gledajući osiromašeni uranijum i kod njega je karakteristična i snažnija ta hemijska komponenta od radiološke", pojasnio je on.

Načelnica Odeljenja za neuroonkologiju Klinickog centra Srbije Danica Grujičić, koja je i članica Komisije za istraživanje posledica NATO bombardovanja, rekla je za TV Prvu da su klinicari već uvideli da su maligne bolesti sve češće, da zahvataju sve mlađu i mlađu populaciju i da su sve agresivnije.


PROČITAJTE JOŠ: Rak sve više napada decu

To je posebno bilo izraženo izmedu 2007. i 2012. godine i to posebno kada su tumori mozga u pitanju.

“Mi znamo da je nastupilo ogromno zagađenje u aprilu 1999. godine. Čak je i sadašnji rukovodilac UNEP-a, koji je bio tada ovde, rekao da se radi o ekološkoj katastrofi regionalnih razmera", istakla je ona.

Da je genocidno to što je NATO uradio tokom bombardovanja, kako kaže, govori i sama činjenica da su gađali sve one ciljeve koji su bili na mapi hazarda.

"Na tu mapu se stavljaju postrojenja koja ako uništite nekakvom eksplozijom, ona dovode do ekološke katastrofe. Oni su to namerno radili. Namera im je bila genocidna, oni su od nas napravili jedan eksperimentalni poligon”, navela je Grujičićeva.

Dodaje da mora da se uradi jedno detaljno i matematički precizno ispitivanje.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (4)

Gen52

12.02.2019. 15:26

U današnjoj emisiji na Prvoj tv kod Jovana i Sradjana, gostvali su g-din Laketić, načelnik ABHO pri tadašnjoj vojsci SRJ i izvesni profesor u penziji, čije ime nažalost nisam upamtio. Taj po meni Natovski i proamerički plačenik je svo vreme negirao da je usled bombardovanja povečan broj malignih obolenja. To je tako upadljivo bilo da je plaćenik, jer u jednom mentu samo što nije rekao "milosrdni andjeo" nije nas bombardovao, da smo to sve izmislili i izmišljamo mi, Srbi. To je velika sramota.

Gen52

12.02.2019. 15:34

U emisiji na Prvoj tv kod Jovane i Srdjana gostovao je izvesni nato plaćenik, naučnik, koji je tako očigledno i dsko branio i uporno negirao da je u Srbiji usled nato bombardovanja povečan broj malignih obolenja. Njegovom "mišljenju" i tvrdnji suprostavli su se i ispravllja ga g-din Laketić i bivši načelnik ABHO pri vojsci. Nemogu da shvatim da jedan, po meni, nazovi naučnik, umesto da pomogne obolelima i državi u kojoj je stekao diplomu, on otvoreno priča da je to laž.

VEK

12.02.2019. 15:47

u poslednjih 15 god. u Sremskom selu od 900 ( devet stotina ) stanovnika bilo je oko sto trideset sahrana, više od polovine bili su mlađi od 60 god. amerika i engleska nisu nit će biti zemlje proleterske al su zato istinski ZLOTVORI .

Крле

12.02.2019. 17:36

Име тог "научника" је Зоран Радовановић. Потражите његов текст "Осиромашени уранијум и обогаћена машта" и стећи ћете тачно слику о каквој особи се ради. Нема апсолутно никакве сумње чију агенду он заступа.