Viši sud u Novom Sadu odbio tužbu penzionera za vraćanje penzije 1Foto: Pixabay/Besnopile

Viši sud u Novom Sadu usvojio je žalbu Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje i preinačio prvostepenu presudu Osnovnog suda u Bačkoj Palanci kojom je ranije presuđeno da PIO penzioneru vrati iznos koji mu je uskraćen po zakonu o umanjenju penzija iz 2014. godine, objavio je danas Insajder.

Tom odlukom odbijena je tužba i zahtev za isplatu penzionera J. M. iz Bačke Palanke.

Kako se navodi u odgovoru Insajderu, Viši sud je takvu odluku doneo jer je ocenio da je PIO samo poštovao Zakon o privremenom uređivanju načina isplate penzija koji je i propisao isplatu umanjenih penzija.

Viši sud je, obrazlažući svoju odluku o odbijanju tužbe penzionera za vraćanje oduzetog dela penzije, ocenio da u postupanju PIO fonda nije bilo nezakonitog i nepravilnog rada.

„Do isplata umanjenih penzija došlo je na osnovu Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija, pa je tuženi PIO Fond bio dužan da postupa u skladu s ovim zakonom, zbog čega ne može da postoji njegova odgovornost za razliku u iznosima penzije koje tužilac smatra pripadajućim, odnosno isplaćenim“, naveo je Viši sud u odgovoru Insajderu.

Presuda Osnovnog suda u Bačkoj Palanci prvo je stigla u Apelacioni sud u Novom Sadu da bi se on 10. januara ove godine proglasio nenadležnim jer se radilo o sporu male vrednosti nakon čega je predmet prosledio Sudu u Novom Sadu.

Osnovni sud u Bačkoj Palanci je decembra prošle godine doneo prvostepenu presudu kojom je naloženo Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje da penzioneru J. M. nadoknadi iznos koji mu je smanjen od iznosa penzije primenom Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija.

PIO fond je po toj presudi bio obavezan da penzioneru isplati razliku između pripadajuće i isplaćene mesečne penzije za period od 9. decembra 2015. do 31. decembra 2017. s pripadajućom kamatom.

Prvostepenu presudu koju je penzioner dobio protiv PIO fonda komentarisao je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„O tome bih mogao mnogo da vam pričam, ali ću još da ćutim, jer čekam da se nešto završi. Onda ćete da se iznenadite ko, kako i zašto je doneo takvu odluku“, izjavio je Vučić za Espreso.

Kako je podsetio Insajder, tu izjavu predsednika Srbije javno je osudio predsednik Advokatske komore Beograda Vladimir Gajić na svom tviter nalogu i pozvao Visoki savet sudstva da reaguje tvrdeći da je u pitanju „flagrantno kršenje Ustava“.

Zakon o privremenom načinu isplate penzija donet je 2014. godine bez javne rasprave, uz obrazloženje Vlade da je ta mera neophodna zbog toga što se Srbija suočava s teškim finansijskim problemima i što je „blizu bankrota“.

Ta mera je dovela je do brojnih protesta penzionera, naveo je Insajder i dadao da se o ukidanju zakona polemisalo i krajem 2017. godine kada je usvajan budžet Srbije za 2018. godinu.

Tada je Fiskalni savet ocenio da više ne postoje razlozi zbog kojih su penzije smanjene, te da bi zakon trebalo ukinuti. Skupština je ukinula zakon tek u septembru prošle godine, usvajanjem izmena i dopuna Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju.

U septembru 2015. godine Ustavni sud je doneo odluku da odbaci inicijativu za ocenu ustavnosti zakona kojim su smanjene penzije što je izazvalo burne reakcije.

Sindikat penzionera Srbije „Nezavisnost“ sproveo je kompletnu proceduru i podneo predstavku Evropskom sudu za ljudska prava u Strazburu, a ovakve poteze u međuvremenu najavila su i druga udruženja penzionera, naveo je Insajder.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari