Ne mogu do zaostalih plata jer Narodna banka ne zna da vreme teče

Birokratski sindrom "fali ti još jedan papir" doteran je do apsurda u slučaju bivših radnika jagodinske Industrije kablova, piše "Danas".
Ne mogu do zaostalih plata jer Narodna banka ne zna da vreme teče
Foto: Pixabay
Čak i kada dobiju izvršnu sudsku presudu, radnici u Srbiji nemaju garanciju da će naplatiti svoja potraživanja, jer firme na brojne načine mogu da izbegnu tu obavezu.
 
Jedan od primera je slučaj oko 2.000 bivših radnika jagodinske Industrije kablova kojima je sud potvrdio pravo na naplatu zaostalih zarada, ali je nalog neupotrebljiv jer Narodna banka Srbije nije sa računa tog preduzeća skinula zabranu prinudne naplate. Tu meru sud je odredio zbog procedure usvajanja plana reorganizacije, ali ona po zakonu ne može da traje duže od šest meseci.
 
U centralnoj banci za "Danas" navode da "nijednom odredbom propisa koji regulišu postupak prinudne naplate nije propisana obaveza NBS da prati vremensko važenje mere obezbeđenja koja je određena rešenjem suda". Dodaju da se "postupak prinudne naplate sa računa dužnika ne nastavlja automatski, nego kada se od suda primi akt o ukidanju mere obezbeđenja ili akt kojim se konstatuje da je mera istekla".
 
Advokat Vladimir Todorić, koji zastupa grupu bivših radnika Industrije kablova, za "Danas" navodi apsurd da je zbog takvog stava NBS od suda morao da zatraži posebno rešenje kojim se potvrđuje da je mera koja je doneta na šest meseci istekla protokom tog vremena, odnosno da je prestala da važi 22. juna prošle godine. Iako je to rešenje odneo u NBS, očekujući da će zabrana biti skinuta, odgovor Sektora za prinudnu naplatu NBS glasio je da dokument mora da im stigne od suda.
 
Todorić ukazuje da takav stav nije imala Agencija za privredne registre, koja je sama, po službenoj dužnosti, evidentirala da je zabrana prinudne naplate istekla. 
 
"Fabrika je već tri godine u predstečajnom postupku. Prvo je početkom 2016. predat jedan plan reorganizacije i sud je tada odredio meru zabrane prinudne naplate. Potom je taj plan povučen i odmah potom predat drugi, posle izvesnog vremena treći, a sada se odlučuje o četvrtom. Za svaki je bila uvedena i zabrana naplate. U međuvremenu, deo potraživanja radnika zastareva, što je verovatno i cilj", kaže Nenad Lazarević, predsednik Udruženja penzionera i bivših radnika Industrije kablova.
  • LALA

    12.02.2019 19:18
    samo u smrdiji
    "jer Narodna banka ne zna da vreme teče"

    ali itekako zna kad je vreme da se dopuni Jorgobankin dzep .
  • mijić neša

    12.02.2019 16:34
    evo
    još dve hiljade u ešalonu #1 od 5 miliona,malo li je
  • Pićuka

    12.02.2019 16:30
    A gde je sada sudski izvršitelj?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija