Vučić i Leanka za unapređenje političke i ekonomske saradnje; Potpredsednik Vlade Moldavije: Želimo da učimo od Srbije

Beta

12. 02. 2019. u 13:07

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio je da je neophodno podstaći unapređenje političkog dijaloga i ekonomske saradnje Srbije i Moldavije, jer su bilateralni odnosi prijateljski ali ne i dovoljno razvijeni

Вучић и Леанка за унапређење политичке и економске сарадње; Потпредседник Владе Молдавије: Желимо да учимо од Србије

Foto Tanjug

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je izjavio je da je neophodno podstaći unapređenje političkog dijaloga i ekonomske saradnje Srbije i Moldavije, jer su bilateralni odnosi prijateljski ali ne i dovoljno razvijeni, saopštilo je danas Predsedništvo.U razgovoru sa potpredsednikom Vlade Moldavije zaduženim za evropske integracije Jurijem Leankom, Vučić je izrazio zahvalnost zbog principijelne pozicije Moldavije da ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

On je istakao i da Srbija podržava suverenitet i teritorijalni integritet Moldavije, zalažući se za princip poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država.

Vučić je sagovornika upoznao sa zastojem u dijalogu Beograda i Prištine, izazvanim uvođenjem taksi na proizvode iz centralne Srbije, i moldavskom zvaničniku predstavio spoljnu politiku Srbije.

Leanka je izrazio zahvalnost Srbiji za politiku poštovanja suvereniteta i teritorijalnog integriteta Moldavije.

On je izrazio interes svoje zemlje, kao učesnice programa Evropske unije "Istočno partnerstvo", čiji je spoljnopolitički prioritet članstvo u Uniji, da koristi iskustva Srbije u evrointegracijama.

Sagovornici su se saglasili da nivo ekonomske saradnje ne odgovara mogućnostima i da je jačanje trgovinske razmene, investicione i svake druge ekonomske saradnje zajednički interes.

Na sastanku je konstatovano da je neophodno ubrzati unapređenje ugovorno-pravne osnove bilateralne saradnje, a pomenuta je i mogućnost skorog uspostavljanja programa saradnje u oblasti obrazovanja, nauke i inovacija.

POTPREDSEDNIK VLADE MOLDAVIJE: ŽELIMO DA UČIMO OD SRBIJE


Potpredsednik moldavske Vlade Jurij Leanke izjavio je danas u Beogradu da Moldavija želi da uči od Srbije kako da ima dobre odnose s Moskvom, a da bude na putu evrointegracija.


Leanke je posle razgovora s ministrom spoljnih poslova Srbije Ivicom Dačićem rekao da njegova zemlja ima slične ciljeve, ali i probleme kao Srbija - evropske integracije i teritorijalni integritet.


"Želimo da učimo iz vašeg primera, imate dobre odnose sa Moskvom ali ste i dalje na putu evrointegracija. Treba nam vaše iskustvo, kako da pregovaramo o poglavljima, kako da postanemo zemlja koja može u EU", rekao je potpredsednik moldavske vlade, zadužen za evropske integracije.


Pridnjestrovlje, region na istoku Moldavije, proglasio je nezavisnost 1990. posle čega je izbio građanski rat u kojem je poginulo 1.500 ljudi. Prema mirovnom sporazumu iz 1992. u Pridnjestrovlju se nalazi oko 2.000 ruskih vojnika. Dačić je rekao da se Srbija zalaže da Evropska unija otvori širu evropsku perspektivu svim zemljama jer to može da bude podstrek za stabilnost.


Šef srpske diplomatije je zahvalio Moldaviji na principijelnoj poziciji povodom Kosova, dodajuči da Srbija ima isti stav o poštovanju teritorijalnog integriteta međunarodno priznatih država.


Leanke je rekao da postoji prostor za unapređenje odnosa dve zemlje i da konsultacije postanu deo svakodnevne saradnje. On je izrazio uverenje da će posle izbora u Moldaviji krajem meseca biti nastavljene posete na visokom nivou.


"Velika stvar je da se tokom posete shvati da je sve na našoj strani - istorija, sadašnjost, imamo slične ciljeve, nažalost i slične probleme. EU nam je cilj, imamo teritorijalne probleme ali verujem da je i budućnost na našoj strani", rekao je Leanke.


Dačić je rekao da da su dve zemlje i dva naroda povezana raznim istorijskim činjenicama iz prošlosti.


"Moža nije poznato, ali imali smo mnogo veze u prošlosti, još od 15. veka", rekao je on, dodajući da su se oba naroda borila protiv Turaka, a da je posle Prvog srpskog ustanka hiljadu porodica otišlo u Besarabiju, oblast koja se prostirala na teritoriji današnje Rumunije, Moldavije i Ukrajine.


Leanke je rekao da je srpska vlastela ulagala u crkve u Moldaviji i obratno, i pozvao da se i sada radi na sličnim investicijama.


BRNABIĆ I LEANKA: PRIJATELjSKI DONOSI SRBIJE I MOLDAVIJE

Predsednica Vlade Ana Brnabić razgovarala je sa potpredsednikom Vlade za evropske integracije Moldavije Jurijem Leankom o unapređenju sveukupnih bilateralnih odnosa dveju zemalja i iskustvima Srbije u procesu evrointegracija.

Na sastanku je zaključeno da su odnosi dve zemlje prijateljski i da postoji prostor za unapređenje političkog dijaloga i saradnje, pre svega, u oblasti ekonomije.

Potpredsednik moldavske vlade pohvalio je reforme koje Srbija istrajno sprovodi i istakao da bi razmena iskustava, u ovom domenu, kao i procesu priključenja Srbije Evropskoj uniji, bila od izuzetnog značaja za njegovu državu, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Leanka je potvrdio podršku Moldavije suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije, privrženosti poštovanju međunarodnog prava i pronalaženju rešenja za Kosovo i Metohiju kroz dijalog Beograda i Prištine.

On je istakao da će Moldavija i ubuduće biti podrška Srbiji na njenom putu.

Evropska perspektiva je od posebne važnosti za našu zemlju, ali brzina sprovođenja reformi i njihov efekat na životni standard građana, za nas je važnija od brzine otvaranja poglavlja, ocenila je predsednica Vlade.

Leanka je izrazio zainteresovanost i za model saradnje regiona Zapadnog Balkana i njegovo povezivanje sa Evropskom unijom, kroz održavanje zajedničkih samita i zahvalio premijerki Brnabić na pozivu da Moldavija prisustvuje predstojećem Digitalnom samitu Zapadnog Balkana, koji se održava u Beogradu u aprilu.

Premijerki Brnabić preneo je poziv predsednika Vlade Moldavije Pavela Filipa da poseti ovu zemlju, kaže se u saopštenju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (118)

andrea

12.02.2019. 13:16

Unaprediti maksimalno odnose sa zemljama koje nisu priznale nezavisno Kosovo,i na taj nacin pokazati zahvalnost.

Ina

12.02.2019. 13:20

Srbija i Moldavije gaje iskreno prijateljstvo koje ce unaprediti poboljsavanjem saradnje.....

Draško

12.02.2019. 13:20

Moldavija zaslužuje poštovanje jer je ostala dosledna u svom stavu da ne priznaje Kosovo.

rista

12.02.2019. 13:21

Odnosi sa Moldavijom su prijateljski a posebno smo im zahvalni što nisu priznali nezavisnost KIM, ali ćemo se na ekonomskom i političkom planu truditi za sigurnijom i razvijenijom saradnjom.

sasa

12.02.2019. 13:22

Svakako da nasa zemlja zeli da unapredi odnose sa svima. To je nas cilj i nas zadatak.

MAKSS

12.02.2019. 13:23

Srbija zeli sa svima da saradjuje, sa svima zeli dobre poslovne i prijateljske odnose, na drugim zemljama je da li ce tu ponudu da prihvate ili ne.

nikola

12.02.2019. 13:24

Srbija i Moldavija će na obostrano zadovoljstvo pored bilateralne saradnje produbiti i ekonomsku saradnju.

voja

12.02.2019. 13:27

moramo biti ti koji potenciraju vise ulaganja, potpisivanje raznih ugovora, ispoljavanje zelje za boljom saradnjom

majkl

12.02.2019. 13:33

Šta reći sem hvala Moldaviji koja nije priznala nato agresiju i otmicu dela srpske teritorije.

Pedja

12.02.2019. 14:24

Zahvalni smo Moldaviji na nepriznavanju tzv kosova i odnosi Srbije i Moldavije mogu biti još bolji.

Jova

12.02.2019. 15:03

Moldavija je pokazala da je veliki prijatelj Srbije i pruža veliku podršku za KIM.

Nevena

12.02.2019. 15:09

Dakle samim tim sto Moldavija nije prihvatila nezavisnost Kosova pokazala je koliki je prijatelj i koliku podrsku pruza Srbiji u ovim teskim vremenima!

Zvezdica

12.02.2019. 16:21

Saradnja i prijateljstvo Moldavije i Srbije će u narednom periodu će još više jačati.

milena

12.02.2019. 16:32

Srbija mora sa svim zemljama da uspostavlja dobre odnose, Moldavija je zemlja koja nas je podrzala i koja postuje nasu teritoriju i sve nase principe.

Aleksa

12.02.2019. 19:19

Srbija saradjuje sa svima, zato i danas Moldavija i vecina drzava povlaci priznanje Kosova.

Иван

12.02.2019. 19:26

Пре свега хвала им што нису признали тзв Косово а надам се ускоро и бољој економској и трговинској сарадњи и размени.

Nađa

12.02.2019. 20:29

Sa Moldavijom možemo da razvijemo još bolje odnose, i poslovne i prijateljske, od kojih će korist imati i naše zemlje i naši narodi.

Goca

12.02.2019. 21:53

Unapredjenje saradnje dveju drzava je obostrana zelja. Moldavija brani interese Srbije i zasluzuje veliko postovanje.

Мирко

13.02.2019. 06:24

Развој билатералних односа са Молдавијом је важан.

Dado 7911

13.02.2019. 06:41

Moldavija je još jedna u nizu zemalja koja podržava Srbiju i naš teritorijalni integritet. Takođe odnosi između dve zemlje su sve bolji kako na političkom tako i na polju ekonomije!

Jelena

13.02.2019. 07:37

Moldavija u nama pronalazi potencijal i kvalitet i zahvaljujući predsedniku Vučiću imamo dobru reputaciju

Miki

13.02.2019. 07:59

Dve zemlje mogu puno toga da ponude jedna drugoj,u pogledu razmene iskustava.

Maja

13.02.2019. 08:37

Reforme koje sprovodi politika predsednika Vučića daje dobre rezultate, i to se primeti i van granica Srbije. Pohvalno je kada nekome možeš da poslužiš kao model!

Marija

13.02.2019. 09:01

Tako se gradi snazno prijateljstvo , na medjusobnom postovanju i sirenju saradnje.

maja

13.02.2019. 09:08

Druge zemlje prepoznaju sve ono dobro sto smi mi uradili i to primenjuju na svoj drzavni sistem.

Ana

13.02.2019. 09:46

Velika zahvalnost Moldaviji zbog podrske u momentu kada nam je to najpotrebnije.