Zastave zemlje porekla na proizvodima samo u 30 odsto marketa na KiM 1Foto: Kossev

Administrativno uputstvo o postavljanju zastave zemlje porekla proizvoda primenjuje samo 30 odsto prodavaca.

To su rezultati monitoringa koji je sprovelo Kosovsko udruženje privrednika. Građani ističu da se ne mogu pronaći zastave zemlje porekla proizvoda u svim marketima. U međuvremenu, ministar trgovine, Endrit Šalja, izjavio je da je cilj uputstva zaštita potrošača i da treba da se poštuje, u suprotnom kazne će biti izrečene.

Samo u nekim marketima na Kosovu počela je primena administrativnog uputstva Ministarstva trgovine i industrije o postavljanju zastave zemlje porekla proizvoda. Građani kažu da su videli zastave pored proizvoda, ali ne u svim marketima, prenosi Kossev.

„Videli smo zastave postavljene pored proizvoda, Koka kola je iz Srbije, a zastava Belgije je postavljena,“ rekao je građanin.

Drugi kaže da je u većini marketa video zastave pored proizvoda. „Mnogo puta sam video domaće zastave, ali ne u svim marketima.“

Ministar trgovine i industrije, Endrit Šalja, koji je izdao Administrativno uputstvo o postavljanju zastave zemlje porekla proizvoda, izjavio je da nepostavljanje zastave treba da prijave sami građani tržišnim inspektorima koji su svakog dana na terenu.

„U svakoj tački ili trgovinskom društvu gde inspekcija primeti da se ne poštuje Zakon o zaštiti potrošača, odnosno postavljanje zastava zemlje porekla, preduzeće se kaznene mere koje propisuje zakon.“

Povodom navoda da su u nekim marketima građani primetili druge zastave pored proizvoda iz Srbije, ministar Šalja kaže da nemaju proverene informacije o ovom pitanju, ali da je takva stvar kažnjiva.

„Kad god se suočite sa situacijom pokušaja obmane potrošača postavljanjem druge zastave pored drugog proizvoda, onda će inspekcija preduzeti kaznene mere,“ izjavio je.

Cilj ovog administrativnog uputstva, prema mišljenju predsedavajućeg Udruženja kosovskih preduzetnika, Agima Šahinija, je da zaštiti pravo potrošača na informisanje o poreklu proizvoda, ali sa druge strane i da olakša odabir potrošača kada vide poreklo robe. Ali ova odluka još uvek nije sprovedena u potpunosti.

„Mi kao Udruženje kosovskih preduzetnika nadgledamo sprovođenje ovog uputstva. Trenutno ovo uputstvo se sprovodi u oko 30 odsto biznisa koji prodaju proizvode. Preduzetnici koji nisu postavili zastave – proizilazi da nisu obavešteni da ovo uputstvo treba da se sprovodi u svim prodajnim mestima,“ rekao je on.

Šahini je rekao da je tražio od Ministarstva trgovine i industrije da u prva tri meseca ne bi trebalo da budu izrečene kazne već samo početna upozorenja. Proizvođači su rekli da im je potrebno vreme kako bi postavili zastave i složili su se da će odluka biti u potpunosti primenjena aprila.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari