Dostupni linkovi

May: Neće biti glasanja o planu za Brexit ove sedmice


Theresa May
Theresa May

Britanska premijerka Theresa May je rekla svom kabinetu ministara u utorak da neće tražiti od parlament da glasaju o revidiranom planu za Brexit ove sedmice, jer joj treba još vremena za pregovore sa Evropskim unijom, saopštila je njena kancelarija.

May traži promjenu sporazuma koji je u novembru postigla sa Briselom, nakon što su poslanici velikom većinom odbili taj sporazum u januaru, zbog straha od povratka graničnim kontrolama na irskom ostrvu ili ostanka u carinskoj uniji sa EU.

"Ona je rekla da je jasno da će za te pregovore sa Evropskom unijom trebati još malo vremena da bi se zaključili i tako da ne bismo uspjeli da posguramo smisleno glasanje ove sedmice" rekla je portparolka May, koja nije imenovana, nakon sastanka kabineta, prenosi Reuters.

Premijerka se muči u nastojanju da privoli Brisel na ponovno otvaranje već utvrđenog sporazuma i izmjene odredbe o "backstopu" na granici između Republike Irske i Sjeverne Irske, dok Brisel ponavlja da nema promjene te zaštitne mjere ali da su spremni da pregovaraju da bi May da osigurala podršku britanskog paralmenta za sporazum.

XS
SM
MD
LG