Čanak: Dačić nevešt da u diplomatiji zaštiti Srbiju 1Direktorka Srednje muzičke škole potvrdila Čankove reči: Nenad Čanak Foto: FoNet TV FoNet

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak kritikovao je danas ministra inostranih poslova Ivicu Dačića da je diplomatija Srbije pod njegovim rukovodstvom „nevešta na poslovima zaštite interesa Srbije“, te da se to vidi i u slučaju Venecuele.

„Dačićevo lutanje u spoljnoj politici lako je uočljivo i na primeru Venecuele. Umesto da podrži stav evropskih zemalja, koje su od predsednika Venecuele Nikolasa Madura tražile raspisivanje fer i slobodnih izbora, ministar se opredelio za podršku stavu Rusije“, naveo je Čanak u pisanoj izjavi.

Čanak je naveo da se Dačić „opredelio za floskule o prijateljstvu naših zemalja“, umesto da javnosti Srbije odgovori na pitanje „zašto podržava uzurpatora Madura, koji je vlasti lišio parlament u kojem je izgubio većinu, a imenovao sebi lojalnu ustavotvornu skupštinu“.

Kako je kazao, ministar Dačić je pomenuo i „navodnu podršku LSV nezavisnosti Katalonije“.

„Delegacija LSV bila je u Kataloniji da bi pratila demokratičnost referendumskog procesa, koji se, nažalost, završio masovnim kršenjem ljudskih prava i držanjem političkih zatvorenika u Španiji. Ne želimo da zatvaramo oči pred očitim i masovnim kršenjima ljudskih prava, ma gde se ono događalo“, dodao je Čanak.

Prema njegovim rečima, LSV želi da „Venecuela ne doživi sudbinu Balkana“.

„Tamošnje gaženje institucija uvodi tu zemlju u dalju eskalaciju sukoba, kako smo imali nesreću da vidimo na prostoru bivše Jugoslavije. Od ministra Dačića očekujemo da radi ono što mu Ustav i zakoni nalažu, a to je da svuda i na svakom mestu štiti interese države Srbije i ustavne principe na kojima je ona (barem deklarativno) zasnovana“, dodao je Čanak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari