Naled: Da izvršitelji uteruju i deo poreskih dugova

Izvršiteljima su do sada van domašaja bili neplaćeni porezi, ali to bi, prema predlogu Naleda, moglo da se promeni.
Naled: Da izvršitelji uteruju i deo poreskih dugova
Foto: Pixabay
"Novosti" pišu da Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj predlaže dalje reforme, a jedan od predloga je i da se prinudna naplata poreskih obaveza, taksi i naknada u prometu nepokretnosti poveri javnim izvršiteljima.
 
Smatraju da država nema dovoljno kapaciteta da to efikasno obavlja sama. 
 
"Primetili smo da je naplata javnih prihoda na lokalu prilično loša. Da li su u pitanju ljudski resursi, ne znamo. Od 2016. javni izvršitelji su nadležni i za naplatu sudskih taksi, koje su ranije naplaćivali poreznici. Zbog toga i smatramo da bi oni mogli da preuzmu i prinudnu naplatu lokalnih prihoda", objašnjava Jasmina Radovanović iz Naleda.
 
Prema njenim rečima, nije ideja da se prebaci sve u nadležnost izvršitelja, već samo prinudna naplata.
 
"Oni imaju dobro iskustvo i brzo sprovode postupak. Potrebna je izmena Zakona o poreskom postupku. Za početak verujemo da treba da preuzmu naplatu neporeskih prihoda, pa tek onda poreskih i znamo da to neće moći brzo da se sprovede. Istovremeno se pripremaju izmene Zakona o izvršenju koje će preciznije regulisati i načelo srazmere", navodi Radovanović.
 
A, kako podsećaju "Novosti", načelo srazmere javnih izvršitelja trenutno izgleda tako da se stan od 48 kvadrata u centru Beograda proda za 26.000 evra i to zbog duga od 6.500 evra. Za srazmeru mnogo ne mare ni kad naplaćuju od poslodavaca.
 
"Imamo nedavni primer u Fabrici kablova u Jagodini. Bivšim radnicima, koji su otišli uz socijalni program, poslodavac je ostao dužan nekoliko plata i tužili su ga. Došli su izvršitelji sa namerom da zaplene mašine. Radnici koji su ostali da rade nisu ih, međutim, pustili da uđu. Pa, bez mašina oni bi ostali bez posla i plata. Uz veći pritisak na poslodavca postiglo se da se deo zarada isplati iz tekućeg poslovanja. To je problem, treba uputiti izvršitelje da nije rešenje to što rade. Oni dođu i zaplene najkvalitetnije i najvrednije mašine i prodaju ih budzašto. Šta će biti posle njih, šta će biti sa radnicima, to njih ne zanima", kaže Zoran Vujović iz Saveza samostalnih sindikata.  
 
Naplata poreskog dinara odavno je u sferi interesovanja javnih izvršitelja. Još u junu 2015. njihova komora je saopštila da su oni "sposobni da efikasno naplaćuju i poreske dugove, ali je neophodno izmeniti određene propise".
  • TRex

    13.02.2019 06:14
    Loš predlog
    Nije mnogo pametno dizati ionako velike tenzije u društvu, pogotovu uoči najavljenih izbora. A, lokalna uprava mora bolje da radi svoj posao za koji prima plate.
  • cv

    12.02.2019 19:33
    @ole
    imaju i neki gradonacelnici i jos jedan ministar u vladi sigurno
  • ole

    12.02.2019 16:43
    premijer/ka
    u svom CV-u ima i naziv ove head hunters organizacije

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Srbija