• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ne žele da dočekaju katastrofu: Prete blokadom pruge

Izvor MONDO/Beta

Meštani Jasenovika, sela kod kojeg su za vikend ponovo iskliznuli vagoni-cisterne sa opasnom materijom, prete blokadom pruge ukoliko se ne popravi dovoljno za bezbedan prevoz opasnog tereta.

  Meštani Jasenovika dolaze u Niš sa najavom blokade pruge Izvor: MONDO/Jelica Dojčinović
Ilustracija
Izvor: MONDO/Jelica Dojčinović

Predstavnici meštana će se sastati danas sa predstavnicima grada Niša i predstavnicima kargo prevoza Železnica Srbije. Njihov jedini zahtev na sastanku biće da železnica obustavi prevoz opasnih materija na pruzi Niš - Zaječar, dok ne bude rekonstruisan deo pruge koji prolazi kroz Jasenovik, a za koji resorna ministarka tvrdi da je u redu.

"Nije pruga kriva za prevrnute cisterne"

U vezi sa prevrtanjem cisterni sa amonijakom kod sela Jasenovik, ministarka je rekla da očekuje izveštaje svih komisija, kao i u slučaju iskliznuća cisterni sa fosfornom kiselinom kod Niša. Kako je navela, na oba mesta pruga je bezbedna, te su, dodala je, u pitanju "druge okolnosti" tih slučajeva. Upitana o prevozu opasnog tereta kroz vračarski tunel, rekla je da se opasni teret prevozi svuda u svetu, te da se i kod nas to radi po "striktnim bezbednosnim procedurama kao u bilo kojoj evropskoj državi".

Predsednik mesne zajednice Zoran Jovanović rekao je agenciji Beta da su meštani spremni da organizuju protest i blokiraju prugu ukoliko njihov zahtev ne bude usvojen.

"Ljudi sa pravom negoduju. Ovo najnovije iskliznuće vagona bilo je na 500 metara ispod sela, a ono krajem januara na 500 metara iznad sela. Prošle godine su bila tri iskliznuća vagona u ataru našeg sela", istakao je Jovanović.

On je istakao da od Niša do Svrljiga pruga prolazi jedino kroz Jasenovik.

"Da bi se prugom kroz selo prevozile opasne materije materije ona mora da bude sto odsto ispravna, a sada je u katastrofalnom stanju. Ne daj bože da u selu iskliznu vagoni, stići će do samih kuća", rekao je Jovanović.

Meštani Jasenovika mogu da se vrate kućama

Svi meštani Jasenovika, njih oko 360 i sve životinje koje čuvaju, evakuisani su krajem januara na dva dana zbog uklanjanja dva vagona sa amonijakom koji su iskliznuli i prevrnuli se nedaleko od tog sela.

Minulog vikenda nedaleko od Jasenovika iskliznulo je pet vagona-cisterni sa fosforom, ali se srećom nisu prevrnuli.

Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture najavilo je početkom godine da će aprila započeti rekonstrukciju pruge Niš - Prahovo i da će radovi biti završeni za pola godine.

POSLE 5 MRTVIH: Meštani na barikadi, traže rampu

Opštine Svrljig, Knjaževac i Zaječar zatražile su prošle godine rekonstrukciju pruge koja od Niša do Prahova ide preko Svrljiga, Knjaževca, Zaječara i Negotina.

Na toj pruzi teretni i putnički vozovi sada idu prosečnom brzinom od 30 kilometara na sat zato što je istrulelo više od 60 odsto od 170.000 pragova.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

.

Podrska....!

Despot

Pa , kada kaže ministarka " resorna " 😅😅😅😅😅

ABC

@Despot Svima koji imaju veze sa železnicom jasno je da je katastrofalno stanje te pruge uzrok iskliznuća vozova na njoj. U poslednje dve godine bilo je bar 13 iskliznuća vozova različitih prevoznika, ali se to krije. Infrastruktura ŽS laže da je pruga ispravna i bezbedna za saobraćaj. Ne treba proveravati da li prevoznici ispunjavaju uslove za prevoz već proveriti da li Infrastruktura ŽS ispunjava uslove za upravljanje javnom železničkom infrastrukturom. Jedna od dve njihove osnovne obaveze je održavanje infrastrukture, što očigledno ne rade.

special image