Zdravlje

Makadamija orah čuva kosti i snižava holesterol

Makadamija orah čuva kosti i snižava holesterol
Foto: N.N. | Makadamija orah čuva kosti i snižava holesterol

Makadamija orah pripada grupi najzdravijih orašastih plodova, a porijeklo vuče iz daleke Australije. Australija je i danas najveći proizvođač makadamija oraha. Zahvaljujući nutritivnim svojstvima kojima raspolažu, orasi makadamije značajno djeluju na očuvanje zdravlja našeg organizma.

Orah makadamije bogat je izvor vitamina, posebno vitamina A, B i C, koji osnažuju metabolizam i njegovu ravnotežu. Vitamini djeluju na zdravlje kože, kose i noktiju, kao i na zdravlje kostiju mišića i vezivnog tkiva.

Osim vitamina, tu su i proteini poput kalcijuma, kalijuma, željeza, magnezijuma, cinka i fosfora. S obzirom na veliku količinu proteina, makadamija takođe snižava holesterol i povišeni krvni pritisak.

Makadamija orah prava je superhrana i izvor energije. Većinom ga konzumiraju sportisti koji se bave raznim aktivnostima te im je potrebno više energije nego što tijelo može dobiti iz svakodnevne prehrane. Makadamija takođe sadrži čak 70 odsto zasićenih masnih kiselina kojima smanjuje rizik od pojave raka.

Makadamija orah može pomoći u regulaciji tjelesne težine i gubitku neželjenih kilograma na način da podstiče mršavljenje, sagorijevanje masnoće i smanjuje apetit.

Ulje za njegu

Hladnim cijeđenjem plodova makadamije na temperaturi do 35 stepeni Celzijusa dobija se aromatično ulje blago žućkaste boje i karakterističnog bademastog mirisa. Specifično je po neuobičajeno visokom sadržaju palmitoleinske kiseline, koja se nalazi u sastavu lipida mladog epiderma. Starenjem udio ove kiseline u koži opada, zbog čega je ulje makadamije izuzetno pogodno za starije osobe i uopšte ishranu kože kojoj je potrebno smanjenje ili sprečavanje pojave bora.

Zdrave masti

Biolozi američkog Državnog univerziteta u Pensilvaniji tvrde da makadamija orasi i ulje snižavaju nivo lošeg holesterola i doprinose zdravlju srca. Ističu i da obavezno treba da budu dio zdrave ishrane, jer sadrže viši nivo monozasićenih masti u odnosu na ostalo koštunjavo voće. Zanimljivo je da Američka agencija za hranu i lijekove na listu zdravih namirnica nije stavila makadamiju, kao ni indijski i brazilski orah koji, takođe, obiluju ovim specifičnim mastima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije