Obradović najavljuje sankcije, Nogo kandidaturu 1FOTO: Srđan Nogo sa vešalima, foto Tviter

Lider Dveri Boško Obradović i poslanik te stranke Srđan Nogo ponovo su se našli na različitim stranama.

Obradović je juče rekao da je za taj pokret neprihvatljivo to što je Nogo doneo vešala na subotnji protest „Jedan od pet miliona“ u Beogradu i dodao da će zbog toga Nogo snositi posledice pred organima stranke. Gotovo u isto vreme stigla je vest o tome da će se Nogo kandidovati se za predsednika Dveri, na predstojećem izbornom saboru, koji bi trebalo da bude održan do 28. juna, o čemu je juče obavestio stranački vrh.

Nošenje vešala na protestu postalo je centralna tema nakon što su zbog toga prošle nedelje privedene dve osobe, od kojih je jedna maloletna, i određen ima je pritvor od 30 dana. Maloletnik N. P. je u petak pušten iz pritvora. Nogo je nakon tog događaja objavio da je i on, u subotu, 2. februara, prema sopstvenim tvrdnjama, nosio maketu vešala što je, kako navodi, prijavio policiji.

„U ponedeljak sam više od tri sata bio u Gradskom SUP-u, rekao sam inspektorima i tražio da dam izjavu, u utorak pozvao postupajućeg tužioca, rekao mu telefonom i tražio da me sasluša. Ja ne znam šta još treba?“, napisao je Nogo. Međutim, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović je ustvrdio da Nogo nije bio u zgradi gradske policije u Beogradu kako bi se prijavio da je nosio vešala na protestu već da je bio ispred te zgrade. Stefanović je na Tviteru napisao i da tužilac nije pozivao Noga jer se ne vidi na snimku da nosi vešala na protestu održanom u Beogradu 2. februara.

Nogo je i pre tri dana, u subotu, 9. februara, nosio maketu vešala, što je izazvalo osudu i reakciju lidera Dveri. Međutim, Obradović nije precizirao kakve će posledice Nogo snositi, ali je naveo da se Dveri ograđuju od svake politike nasilja. „To je za nas neprihvatljivo, politika vešanja nikada nije bila politika pokreta Dveri nikada neće biti“, rekao je Obradović novinarima u Skupštini Srbije.

Nogo je juče na Tviteru najavio svoju kandidaturu i kampanju u kojoj planira da obiđe sve gradske i opštinske organizacije i upozna članstvo sa izbornom platformom, planom i programom. „Očekujem da se vidimo u vašem mestu i u konstruktivnom razgovoru zajednički doprinesemo jedinstvu i jačanju Dveri, i boljitku Srbije. Do pobede, za život Srbije“, napisao je Nogo.

Ovo nije prvi put da se Obradović i Nogo nađu na suprotnim stranama. Obradović se prvi put od postupaka Noga ogradio u oktobru prošle godine, kada je osudio izjavu Noga da premijerka Ana Brnabić, ukoliko je parafirala Dablinski sporazum sa Evropskom unijom o migrantima, „treba da bude obešena istog časa na Terazijama“, a pored nje i Aleksandar Vučić. Nogo je, podsetimo, bio i protiv ulaska Dveri u Savez za Srbiju.

Bez pozivanja na imunitet

Do danas me niko od nadležnih nije kontaktirao, niti pokrenuo postupak, iako sam javno reko da se neću pozivati na poslanički imunitet, rekao je za Danas Srđan Nogo na pitanje da li je to što je nosio maketu vešala u znak protesta zbog pritvaranja maloletnog N. P. i Slobodana Glišića izazvalo reakciju pravosuđa. „Zbog poslušnika u srpskom pravosuđu, koji su tužilačke i sudijske funkcije stavili u službu političke hajke, jedan maloletni dečak je pet dana proveo u pritvoru, a jedan master ekonomije, inostrani student, uspešni menadžer, lice bez prekršajne prijave, je pritvoren već devet dana. Oni su žrtve, jer njihovim pritvaranjem vlast pokušava da zastraši građane koji u sve većem broju iskazuju nezadovoljstvo stanjem u Srbiji“, smatra Nogo. Lično ću se boriti za maloletnog N. P. i Slobodana Glišića, da pobede u ovoj nepravdi, i dobiju odštetu, koja sigurno neće biti ekvivalentna onome što su pretrpeli, dodaje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari