Izvor: B92

Da li Španci nekada spavaju? Pitanje je koje ćete sebi više puta postaviti ako se nađete u Madridu iza ponoći.

U 22 časa kafići i trgovi su puni ljudi koji piju, a u ponoć barovi i bašte ne samo da se ne prazne nego ulazi još sveta i naručuje hranu. Tek oko dva sata iza ponoći konačno počinju da odlaze kući kako bi se barem malo naspavali pred posao.

Madrid / getty

I sada je vreme da se zapitate – kada spavaju?

Rezultati kompanije Evrostat pokazuju da dan Španaca počinje 90 minuta kasnije nego dan jednog Nemca. Kada Španac ruča, Nemac se vraća na posao na još dva sata i kad završi u 16:30, Španac se već vratio na posao i uveliko radi posle pauze za ručak. Na kraju, kada Nemac legne u 22 časa, Španac tek tada većera i tek između ponoći i jedan sat odlazi u krevet.

Dakle, Španci spavaju 53 minuta manje od toga koliko prosečno traje san u Evropi, ali to ne znači da su neispavani. Tajna je u popodnevnoj dremki, koju Španci i te kako praktikuju, posebno tokom vrelih letnjih dana.

Madrid / getty

Još jedan faktor koji utiče na navike spavanja u Španiji jeste i pogrešna vremenska zona u kojoj se zemlja nalazi. Geografski, Španija bi trebalo da bude GMT, ali je 1942. godine Franko pomerio vreme na centralnoevropsko kako bi bili sličniji Adolfu Hilteru. I verovali ili ne, doskoro niko nije ni pokretao tu temu.

“Potpuno je suludo da smo u istoj vremenskoj zoni kao i Berlin, a to najbolje pokazuje biološki sat Španaca, koji je u potpunom rasulu. Ako promenimo zonu, sunce će izlaziti jedan sat ranije, ali ćemo se prirodnije buditi, jesti u vreme obroka i spavati dovoljno“, rekao je Hose Luis Kasero, predsednik Nacionalnog komiteta za racionalizaciju španske vremenske zone.

Madrid

Sve i da se vremenska zona promeni, za Špance su porodica i društveni život najvažniji i uvek će imati prioritet nad poslom, pa čak i snom. Biti neispavan je ipak deo španske kulture.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.