Hoće li Srbija predati Gurija Amerikancima?

S. ROVČANIN TOMKOVIĆ V. CRNjANSKI SPASOJEVIĆ

12. 02. 2019. u 09:02

Pred Skupštinom ugovor o ekstradiciji državljana između Srbije i SAD

Хоће ли Србија предати Гурија Американцима?

Dragan Radosavljević Guri Foto A. Stojanović

SRBIJA i SAD izručivaće svoje državljane jedna drugoj ukoliko ih neka od njih zatraži za krivična dela sa zaprećenom kaznom od najmanje godinu dana zatvora. Ovo je suština Ugovora između naše zemlje i Amerike o izručenju koji je na dnevnom redu Skupštine, a čija će primena početi ukoliko dobije podršku poslanika.

Dokument je izazvao polemiku da li se između njegovih redova krije namera za izručenje osumnjičenih u slučaju ubistva braće Bitići, u julu 1999, i napada na američko diplomatsko predstavništvo u Beogradu, 2008. godine - što su dva slučaja čije rešavanje zahteva svaka administracija Bele kuće. Nedavno je Stejt department zabranio ulaz u SAD Draganu Radosavljeviću Guriju i članovima njegove porodice, pod sumnjom da je nekadašnji komandant Žandarmerije povezan sa stradanjem Bitićija.

Ugovor predviđa da državljanstvo ne može biti smetnja za izručenje. Ipak, ovo pravilo ne mora da se odnosi na dela izvršena pre 1. januara 2005. godine.

- Ugovor koji predviđa izručenje državljanja bez obzira na nacionalnost delovaće retroaktivno u odnosu na sva krivična dela koja su u njemu pobrojana, sa jednim izuzetkom. Član 21 precizira da će zamoljene države imati diskreciono pravo da odbiju izručenje za krivično delo izvršeno pre 1. januara 2005. To bi u praksi trebalo da znači da SAD ili Srbija mogu da odluče da li će traženo lice izručiti ili ne, čak iako su ispunjeni svi uslovi za izručenje koje utvrđuje sud - rečeno je "Novostima" u Ministarstvu pravde. - Treba napomenuti da je načelo Non bis in idem (niko ne može da bude osuđen ili da se protiv njega dva puta vodi postupak za isto krivično delo), zagarantovano novim Ugovorom.

NE VAŽI ZA POLITIČKA DELA U UGOVORU čiji su potpisnici ministarka pravde Nela Kuburović i ambasador SAD Kajl Skot, navodi se da se mogu tražiti počinioci krivičnih dela: ubistvo, silovanje, uzimanje talaca, upotreba eksploziva, zločinačko udruživanje... Od ekstradicije se izuzimaju osumnjičeni za politička dela, kao i za povredu vojnih dužnosti.

To znači da oni koji su oslobođeni za ubistvo braće Bitići i paljenje ambasade ne mogu biti ponovo procesuirani u Americi. Ali zato, prema ugovoru, SAD eventualno može tražiti neke druge ljude, za koje smatra da su umešani. Srbija bi mogla i da iskoristi diskreciono pravo i da odbije eventualno izručenje osumnjičenih za ubistvo Bitićija.

Inače, još 1901. dve zemlje su potpisale Konvenciju o izdavanju krivaca, čija je primena počela godinu dana kasnije.

- Bilo je potrebno unaprediti pravni okvir saradnje u skladu sa savremenim zakonodavstvom i prilagoditi ga aktulenom krivično-pravnom životu. U želji da se obezbedi delotvornija saradnja između država u borbi protiv korupcije, kriminala i terorizma, zaključen je novi ugovor. Taksativno navedena krivična dela za koja se moglo tražiti izručenje u Konvenciji iz 1901. proširena su na skoro sva koja poznaju zakonodavstva Srbije i SAD - objašnjavaju u Ministarstvu.

Slične ugovore Srbija ima sa Hrvatskom, BiH, Crnom Gorom i Makedonijom.

Paljenje Ambasade SAD u Beogradu Foto M. Anđela

PRVO NAĆI ODGOVORNE ZA BOMBARDOVANjE

LIDER radikala Vojislav Šešelj rekao je juče da parlament ne bi smeo da usvoji ugovor:

- Prvo će uslediti zahtev za izručenje ubica braće Bitići, ali ne onih za koje srpski organi utvrde da su počinioci, već onih za koje Amerikanci kažu da su osumnjičeni. Onda će tražiti izručenje osumnjičenih za paljenje ambasade, a na takav zahtev bi trebalo odgovoriti da ćemo ih isporučiti kada SAD nađe odgovorne za bombardovanje kineske ambasade u Beogradu, 1999.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Komentari (22)

Војин

12.02.2019. 09:43

Када Американци изруче нашем правосуђу пилоте који су бомбардовали болнице, школе, возове, избегличке колоне, онда ће и Србија изаћи у сусрет америчким захтевима. Усвајањем оваквог закона, значило би да ми прихватамо као оправдану агресијуна Србију и тај закон би требао бити заобилазни пут оправдања агресије, који није постигнут признавањем Косова.

Gavrilo Princip

12.02.2019. 09:44

U prevodu - mi ćemo njima isporučivati naše ljude a oni nama svoje neće. I hoćemo li odmah tražiti izručenje Veslija Klarka i Ričarda Holbruka?

bigserb

12.02.2019. 10:50

@Gavrilo Princip - Richard Holbruk je pokojnik vec skoro 10 godina, sta ce ti on? Klintona treba traziti, Olbrajtovu, novinarku CNN-a Kristijan Amanpur i slicne koji su lazima i podmetacinama huskali svet protiv Srba i Srbije!

Dane

12.02.2019. 09:48

Neka nam oni izruce Klintona , Olbrajtovu i jos ponekog generala koji je komandovao bombardovanjem Jugoslavije, pa cemo biti kvit.

BORKO

12.02.2019. 10:18

Guri je suvo zlato. nema cenu. zar i ti sine brute. tu smo gde smo i za nigde nismo.

Flash

12.02.2019. 10:23

Poznato je da zarad novca i vladti prodajemo SVE. Karadjordje Milosevic Karadzic Mladic, obzira na njihova dela ili ne dela ... Nijedan baros nije toliko dupeluzacki prema vlasti i novcu ZATO SMO BILI I ISTAJEMO TU GDE JESMO

srbija

12.02.2019. 10:44

Braca Bitici mozda jesu drzavljani i gradjani amerike,mozda su u tom smislu povlasceni ali oni su na Kosmetu nosili uniformu i pusku teroristicke organizacije i kao takvi su odstranjeni u legitimnoj policijskoj akciji.Objasniti im to sto jasnije i sto detaljnije.Jedna je Srbija.

Dragan Pik-lon

12.02.2019. 10:48

Ricard Holburg je odavno u vecnim lovistima.Koja su se na zalost SAD-ma proredila gore na nebesima.Nema vise bizona i jelena ostali su samo krokodili.Ovaj novi zakon trebamo potpisati sa Trampovom administracijom oni nam trebaju da podrze pravdu oko resavanja najtezeg srpskog pitanja -K o s o v a .Ne trebamo biti taoci par kriminalaca.Osim toga mozemo naci modus vivendi i da zakon vazi od dana potpisa sto je logicno.To iz 1901.ne vazi jer su SAD-ve priznale Pristinu.To jest cepanje Srbije...!!!

Gen52

12.02.2019. 10:56

Bićemo najveći svetski moroni i debili ako sa amerima potpišemo takav sporazum!!! Ministarka pravde da potpiše sporazum sa ambasadorom? Pa, molim vas gde ima to još u svetu? Može u kolonijama. Pošto nas ameri tako tretiraju zato to i predlažu. To je kaubojska drskost i bezobrazluk.

branko m

12.02.2019. 11:21

..ako ovo usvoje u Skupstini a sva je prilika da hoce, zbogom pameti, moralu, i patriotizmu...

5C

12.02.2019. 16:28

@Sankcije , a mi se podgojili - ...a sto nebi spavao!?Spava bolje nego iko od nas,mislite da njega i slicne muci savjest?Njima je to u genima i njima bi se poremetio san kad nebi masakrirali i unistavali po svjetu

Мр Радомир Шћепановић

12.02.2019. 12:08

Da li to znaci da ce USA ispruciti Klintonove,Olbrajt,Klarka,pilote koji su bombradovali Srbiju?

Joca. Beograd

12.02.2019. 13:07

Izdali smo sve koji su bili vredni, zašto ne bi smo i ovoga ako je vredan nešto ?