Tekst objavljen: 15.02.2019 11:59        


Razlika u zaradama između muškaraca i žena u Srbiji postoji, a podaci pokazuju da žene, iako imaju isti nivo obrazovanja i godine radnog iskustva zarađuju oko 12 odsto manje od muškaraca, izjavila je danas direktorka Fondacije za razvoj ekonomske nauke (FREN) Jelena Žarković Rakić.

Žene u Srbiji zarađuju 12 odsto manje od muškaraca

Kao razlog malog broja zaposlenosti žena, Rakić navodi neaktivnost i njihovu neaktivnost i ističe da su žene aktivnije, da bi BDP Srbije bio za oko devet odsto veći.

- Žene nemaju posao, ali ga i ne traže. Većina njih su penzionerke, pa je to razlog zašto ne traže posao. Međutim, imamo 350.000 žena starosti između 25 i 54 godine, koje bi mogle da doprinesu privredi, a koje ne rade - rekla je Rakić za Tanjug.

Kaže da žene kao razlog netraženja posla najčešće navode brigu o članovima porodice.

 

PITAJ BESPLATNI KAMATICA SAVETNIK KOJI JE KREDIT NAJBOLJI ZA TEBE

Rakić navodi da sličan jaz u zaradama između muškaraca i žena postoji i u zemljama u regionu, dok je on prosečno manji u zemljama Evropske unije.

FERN je u saradnji sa UN Women i Ambasadom Kanade sproveo istraživanje o uticaju mera štednje na položaj žena u Srbiji, koje su predstavili danas na okruglom stolu.

Ostavi komentar


Pročitao/la sam i prihvatam uslove korišćenja




Povezane teme:
žene zarade muškarci plate Srbija obrazovanje

Kalkulator dozvoljenog minusa
Dozvoljeni minus
Nedozvoljeni minus
dana